Gjør det noe?

Endelig ser det ut som om vi er på vei mot et klima her i landet det går an å leve med.
Til nå denne vinteren har jeg ikke måtte fjerne en cm snø. Gresset er grønt utenfor, strømregningen er lav og det er lett å kjøre og parkere i byen.
Et par helger har jeg også kjørt på bare veier nesten hele veien til fjells. Vel fremme ved våre venners hytte har vi kunne glede oss over en halvmeter snø, flott føre og ikke plagsomt kaldt.
Kan det bli bedre? Men noen må klage likevel.

- Vi går mot en klimakatastrofe, sier alt fra tidligere presidenter til miljøvernaktivister. Og nå har til og med meteorologer og gode høyrefolk kastet seg inn i hylekoret.
Javel, så er det kanskje slik at vi mennesker har gitt vårt bidrag til den såkalte drivhuseffekten. Men gjør det noe? Drivhus er da noe vi med viten og vilje har bygget i hundrevis av år. Det er da genialt at vi beholder noe mer av solvarmen selv, i stedet for å slippe den ut ubrukt i verdensrommet igjen.
Hva er det vi egentlig gjør når vi slipper CO2 ut i verdensrommet. Jo, vi brenner det organiske materialet som ved en tilfeldighet har havnet under Jorden i form av for eksempel olje og kull.
Vi tilfører altså ikke noe - det kunne like godt ha råtnet eller gått med i skogbranner tidligere. Det blir bare litt mer som blir sluppet ut på en gang.

Og hvor dramatisk er det egentlig om temperaturen går opp noen grader. Gjennom millioner av år har temperatursvingningene på Jorden vært enorme. Istider har avløst varme perioder. Meteorittnedslag og vulkaner har snudd klimaet opp-ned på få år. Resultatet har ikke vært at Jorden har gått under, men at noen plante- og dyrearter forsvant, noe som igjen ga grunnlaget for nye arter. Blant annet menneskene.
Så hva vil skje hvis temperaturen stiger. For menneskene i Norge – spesielt på Østlandet - blir det bare velstand. Det blir varmere med lang sommer og kort vinter. Samtidig blir det mer regn blant annet på Vestlandet, så vi kan produsere enda mer billig vannkraft. Og til bekymrede bønder; la meg sitere fra Cicero, senter for klimaforskning:
Innenfor jordbruket vil for eksempel en forlenget vekstsesong kunne gi mulighet for høsting både to og tre ganger for noen arter. Samtidig kan det tenkes at nye plantearter kan introduseres mange steder i landet, blant annet kan det bli mulig med dyrking av fersken og aprikos i Hardanger.

I resten av verden snakker vi jo egentlig bare om en forskyvning. Riktignok blir det kanskje ubeboelig for alt annet enn ørkenrotter enkelte steder, men til gjengjeld blir det ikke lenger noen trussel å bli sendt til Sibir. Og det er nok plass til både mennesker og dyr. I Japan, et land som bare er litt større i areal enn Norge, bor det 127 millioner mennesker. De har nesten like mye fjellområder som oss, men ligger lenger sør. I Sibir bør det være plass til flere milliarder mennesker.

Men hva med isen som smelter og havet som stiger. Ja, gjør det noe?
Vi mister nok litt av land som Nederland, hvor menneskene har tatt seg til rette og overtatt litt land fra havet. Men til gjengjeld får vi et kontinent på størrelse med Europa der hvor sydpolisen ligger i dag. Endelig får vi uttelling for å ha sikret oss Dronning Mauds land!
Grønland er heller ikke småtteri, og kommer nå endelig til å se ut som navnet lover.

Hvem sier at alt skal være slik det alltid har vært? Tidligere hang alle kontinentene sammen og det vandret dinosaurer på Jorden. Hvem er det vi synder mot hvis det blir varmere på Jorden en stund? Barna våre kommer til å takke oss!
Så neste gang du snakker med noen som er bekymret over klimaet - still det enkle spørsmålet: Gjør det noe?

Kommentarer

 1. Etter min mening blåser "eksperter" og "klimaforskere" det hele ut av sine proporsjoner. Det har vært svingninger i klimaet opp gjennom tidene. Fra istid til i dag. Vi lever fremdeles. Selvsagt, noe er nok menneskeskapt, men at det er 2 grader varmere vinteren 06 enn vinteren 85 tror jeg er tilfeldig.

  Forøvrig må jeg jo få si at du og Tor har verdens beste radiofrokost. Å, det er en nytelse å starte dagen med den gode musikken, den gode humoren og dagens ferske nyheter. Lyden av Norge-konkurransen er konge! Har dere klart å gjette lyden noen gang forresten?;)

  Ønsker deg og dine en riktig god og fredfylt julehøytid! Godt nytt år!

  SvarSlett
 2. Etter min mening blåser "eksperter" og "klimaforskere" det hele ut av sine proporsjoner. Det har vært svingninger i klimaet opp gjennom tidene. Fra istid til i dag. Vi lever fremdeles. Selvsagt, noe er nok menneskeskapt, men at det er 2 grader varmere vinteren 06 enn vinteren 85 tror jeg er tilfeldig.

  Forøvrig må jeg jo få si at du og Tor har verdens beste radiofrokost. Å, det er en nytelse å starte dagen med den gode musikken, den gode humoren og dagens ferske nyheter. Lyden av Norge-konkurransen er konge! Har dere klart å gjette lyden noen gang forresten?;)

  Ønsker deg og dine en riktig god og fredfylt julehøytid! Godt nytt år!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar