Norge med strømmen

Fra august 2006

For oss som ikke fikk en million av en grandonkel sist helg, så har det ikke vært mye å glede seg over i privatøkonomien den siste tiden.
Særlig strømprisen kommer til å plage bankkontoen når nettene blir kalde og kulda setter inn.
Jeg blir stadig like imponert over argumentene for at prisen skal være høy til enhver tid. De siste årene, mens det var nok vann i magasinene, har vi fått vite at prisen er høyere enn før fordi vi er en del av et nordisk kraftmarked. Nå får vi høre at prisen skal bli enda høyere fordi det er tomt bak demningene. Hvor ble det av det nordiske markedet når vi trenger det?

Mange politikere har vært inne på at vi også "har godt av" en høy strømpris. Men har den lave strømprisen gjennom mange år egentlig ført til at vi sløser mer med energi enn andre land vi kan sammenligne oss med? Ikke ifølge en undersøkelse fra det internasjonale energibyrået (IEA). Den viser at vi bruker mindre energi på oppvarming enn for eksempel svensker, dansker, franskmenn og hollendere når vi justerer for at det er kaldere her i landet. For å oppnå 22 grader i stua må man tross alt bruke mer energi når det er - 15 ute enn når det er rundt 0.

Nå må vi nordmenn lære å skru av lyset får vi høre. Men med en fyringssesong fra september til mai og lyst hele døgnet resten av tiden så er det vel begrenset hvor mye det er å hente. 60 watt i lyspærene er 60 watt i oppvarming også, så det er stort sett bare utelyset som virkelig fyrer/lyser for kråkene.

"Å bruke elektrisitet til oppvarming er som å drikke champagne til frokost" sa lederen for Naturvernforbundet til Aftenposten denne uken. Lukten av en støvete panelovn som blir varm vil nok ikke gi de fleste av oss den samme boblende gleden, og inntil for få år siden var jo beskjeden klar: Bruk den norske strømmen - verdens reneste kraft (hvis vi ser bort fra naturødeleggelsene i forbindelse med kraftverkene). Nå derimot skal vi ifølge samme mann heller investere i jordvarme for 50.000 kroner.

Noe rimeligere er det med en luft-til-luft-varmepumpe, som teknisk sett er det samme som den air condition-klumpen som halve USA har klistret på veggen for å holde hodet kaldt om sommeren. Den kan mer enn halvere strømforbruket ditt hvis du bruker den som oppvarming, men det mange da er redd for (med rette etter varmen i sommer...) er at vi oppdager at den også kan brukes til å kjøle ned huset. Og da vil strømforbruket stige på den tiden da vi ellers bruker minst strøm her i landet.

Men oppi alt dette: Hvorfor klager vi egentlig over at markedet har sørget for at strømmen er blitt så dyr. Riktignok koster det bare 5 øre å produsere en kilowattime vannkraft, og da føles det rart å betale 60 øre for den allerede før staten har lagt på moms og avgifter. Men er det noen av oss som synes det er for drøyt av oss å selge olje for 70 dollar fatet til resten av verden når det bare koster rundt 15 dollar å produsere den? Nei, det er jo markedet som bestemmer sier vi og gnir oss i hendene. Jo mer krig, terror og elendighet i verden desto rikere blir AS Norge.

Så kanskje vi heller skal satse på at grandonkel Jens skal betale strømregningen vår i år?

Kommentarer