Digitaltull

Denne kronikken sto i Hallingdølen lørdag 28. september 2007

Torsdag 11. oktober åpner det digitale bakkenettet i Buskerud. Allerede nå er det vel ikke umulig at det går an å få inn prøvesendinger. Og for alle de som ikke har parabol er dette i utgangspunktet gode nyheter, siden du (til tross for det misvisende navnet bakkenett) via lufta nå kan motta et tyvetalls TV-kanaler med bedre kvalitet enn før.

Dessverre har staten gitt fra seg den enestående sjansen å gjøre infrastrukturen uavhengig av innholdsleverandørene. Akkurat som parabol og kabelkunder, er du nå i hendene på et firma som har som mål å selge deg "kanalpakker" i stedet for å la deg få velge selv.
Klarer du deg med de nå tre NRK-kanalene, kan du nøye deg med å kjøpe en boks, sette i et kort og la det være med det. Hvis du derimot gjerne vil ha gratiskanalene TV Norge og TV3, koster det deg plutselig 3000 kroner årlig! Da får du riktignok også blant annet Disney Channel og musikkvideoer fra The Voice i tillegg, selv om barna for lengst har flyttet hjemmefra.

For mange er det sikkert verdt pengene å få 15 kanaler for 3000 kroner året, men med dagens teknologi hadde det selvfølgelig ikke vært noe problem at du selv gikk inn på en nettside og bestilte akkurat de enkeltkanalene du vil se. En kanal som BBC World ligger i dag gratis på flere satelitter og burde ikke koste mer enn for eksempel 100 kroner året. Det kan umulig koste mer å få distribuert reklamekanaler som TV2 Zebra og FEM. Barnefamiliene må kanskje ut med noen hundrelapper til for Disney Channel.

Den nye kanalen Viasat 4 ville gjerne legges ut gratis på det nye bakkenettet, men fikk ikke lov. RiksTV er nemlig redd for at om gratistilbudet blir for stort, så vil folk ikke synes det er verdt å betale for en dyr pakke med en hel haug kanaler du kanskje aldri kommer til å se på.
Derimot er de blitt tvunget til å legge ut TV2 gratis de første par årene.
Man skulle jo tro at en reklamekanal som TV2 gjerne ville nå flest mulig, men de er selv med å eie RiksTV og ser at det er på tide å begynne å ta penger for kanalen siden reklame ikke lenger kommer til å gi nok inntekter alene.

For den virkelige revolusjonen på TV er etter min mening noe helt annet. Det er at vi etter alle års stress med å rette oss etter tidsskjemaet til TV-stasjonene nå endelig kan bestemme selv når vi vil se programmene deres og om vi har lyst til å se reklamene de sender ut. Som kabel-TV-kunde hos Get har jeg allerede en stund hatt en såkalt PVR som alltid tar opp alt jeg ser (eller vil se) og lar meg pause og spole i sendinger som fortsatt pågår. Dette kan ikke sammenlignes med den gamle VHSen. Hjemme hos oss ser vi nesten aldri noe direkte lenger, og svært få reklamer sees i vanlig hastighet. Og er det noen som ringer på døren er det bare å trykke pauseknappen.

Så jeg skjønner at TV2 vil tjene penger på andre måter, og det er helt i orden. Men la meg få velge å kjøpe epler i butikken deres uten å måtte ta med hele grønnsaksavdelingen. Og hvem er det egentlig som tror på reell konkurranse når Telenor får lov til å være på eiersiden i både kabel, parabol, bredbånd og bakkenett i tillegg til å være innholdsleverandør. Et lyspunkt er at Telenor og TV2 nå har begynt å krangle innbyrdes i RiksTV ifølge Dagens Næringsliv sist onsdag. I denne samrøren mellom nesten-monopolistene har vi alt å tjene på at de ryker ordentlig i tottene på hverandre.

I Sverige kan man se opptil 10 kanaler gratis uten et eget kort, bare ved å skaffe seg en dekoder eller kjøpe en TV med en mottager. For hvem har egentlig lyst til å ha en ekstra boks til hver TV man måtte ha? Den norske tekniske løsningen gjør at du uansett må skaffe deg et kort, og i tillegg kan vi dessverre ikke bruke det samme utstyret som andre europeiske land. Visstnok blant annet fordi det skal være mer avansert, men noe HD-TV er jo ikke i sikte på mange år uansett.

Vi får nyte høstfargene i stedet. I en oppløsning TV bare kan drømme om…

Kommentarer