Bortkastet?

Fra innlegget i Hallingdølen, lørdag den 30. mai 2015

I Oslo er det snart en heltidsjobb å sortere søppel hjemme. Matrester og kafferester i den grønne posen, plast vaskes og puttes i den blå, kartonger brettes og stappes - og hvor skal eggeskallet og tørkepapiret?
Det høres jo ut som en god idé. Maten skal bli til jord og drivstoff, plasten til fleece, og så vi får jo så god samvittighet når vi har gjort alt sånn som kommunen forteller oss i alle de formanende brosjyrene.

Men lønner det seg? Ta for eksempel plastsorteringen. Hver enkelt plastting må sorteres og eventuelt renses, men uten å bruke varmtvann, siden det da umiddelbart er bortkastet energibruk. Forskingsleder Annegrete Bruvoll i SSB har regnet ut at du skal gjenvinne plast i 50 år for å gjøre opp for en flytur t/r Oslo-Bergen.
La oss si du bruker 2 minutter hver dag på å gjennomføre sorteringen av yoghurtbegre, påleggspakker, plastinnpakning og poser. Da vil det koste deg over 600 timer å spare inn den ene flyturen. Det tilsvarer over 4 måneder i fulltids jobb, for å gjøre opp for noe som er beregnet til rundt 100 kroner i «frivillig klimakvote». Ganske dårlig timebetaling.
Tenk om vi hadde brukt noe av denne tiden på noe som faktisk nyttet?


En annen ting er innhenting av alle disse posene. Før kunne renovasjonsbilene komprimere alt søppelet maksimalt. Nå ville jo posene sprekke, så det betyr at de ikke lenger kan presses sammen og at bilene derfor blir fortere fulle og må tømmes oftere. Det betyr mer kjøring, mer utslipp, mer arbeid og enda dyrere renovasjon. Og dyrt er det. Renovasjonsavgiften i Oslo er blitt doblet siden 2005, og økte med 12,5% bare i år. Den er mye dyrere enn for eksempel i Hallingdalskommunene, selv om det er helt andre avstander vi snakker om. Vi snakker om mange tusen kroner per husholdning. Hele prosjektet kommer til å koste over 3 milliarder kroner, over dobbelt så mye som planlagt. Alt for den gode sak. Kunne kanskje også disse pengene være brukt mer effektivt?

Daværende statsminister Stoltenberg
forsøker seg på Oslos kildesortering hos P4.
Matsortering er kanskje det mest upraktiske til daglig. I Oslo skal dette puttes i en grønn pose og ligge der og godgjøre seg til posen er passe full og illeluktende, hvis ikke man daglig vil bruke en ny grønn pose. Den fra butikken kan nemlig ikke brukes.
Apropos å kaste mat: Visste du at å produsere ett kilo kjøtt tilsvarer ca 16 kg CO2? Hver av oss, store og små, kaster i snitt 3,65 kg kjøtt og fisk i året. Hvis vi hadde brukt litt «sorteringstid» på å planlegge innkjøp og spare rester til dagen etter kunne vi faktisk ha spart inn så det virkelig monnet.

For øvrig prøver blant annet Follo å finne et system som virker både enklere og billigere. Her putter man alt vanlig avfall i én pose, og så er det et sentralt anlegg som sorterer.
Dette systemet klarer faktisk å sortere ut dobbelt så mye matavfall og plast som det husholdningene selv klarer. Noen ganger mistenker jeg enkelte av de som ivrer for Oslo-modellen at de faktisk ønsker en tungvint sortering for folk fordi de «har godt av det».


Hvis man faktisk vil gjøre noe for miljøet må det være resultatet som teller. Det hjelper ikke med stilkarakterer eller god samvittighet. Det er ikke den som har sortert mest søppel som kommer til himmelen. Djevelen sitter i detaljene, og det virker som om noen ikke har tatt med alle tallene i regnearket i Oslo. Det koster oss andre mye tid og mye penger. Bortkastet.

Kommentarer