Rusetiden

(Skrevet for Hallingdølen, mai 2017)

I prinsippet skal man i Norge ikke røre alkohol til man er blitt 18. Da er man til gjengjeld nærmest pålagt å gå fylla flere uker i strekk, mens man samtidig skal avslutte skolen.

Russebil anno 1981, Foto: OleKj
Russetiden. Hvor skal jeg begynne? Jo, kanskje med det meningsløse at man begynner festen LENGE før jobben er gjort. Det hadde jo gitt mening hvis russetiden hadde vært noe som startet i det siste eksamen var avsluttet og tretten års skolegang var i boks. En stor fest til 17. mai, og så kunne de som ville fortsette festen utover våren så lenge de orket og/eller hadde råd. Sannsynligvis ville det bare være de ivrigste partyløvene, og russetiden ville skrumpet inn til en langhelg. Ikke så dumt.

Nå starter jo forøvrig russetiden gjerne allerede flere år i forveien, med planleggingen av noe enda rarere, nemlig en buss eller bil som skal være base for noen uker med fest. Jeg så i Hallingdølen at russebilen “Ustabil 2017” vant kåringen til Vegvesenet på Gol. Hege, Susanne og de andre virker som om de tross alt har et fornuftig budsjett, mens her i Oslo (vest) hvor jeg bor har mange som kjent gått helt av hengslene. Busser kjøpes for hundretusener av kroner, kunstnere leies inn for å dekorere, DJ’er for å spille, sjåføren skal ha betalt for hver dag etc.

Men det stopper ikke der. For i tillegg er det blitt en kjempebusiness å lage egne låter til hver enkelt av disse “satsebussene”. Noen fyrer som har lært seg å programmere en takt på datamaskinen og klarer å få flest mulig grisete ord til å rime, tjener masse penger på å lage låter som siden kan spilles på det rådyre musikkanlegget. Som forresten høres ut til å være feilmontert, siden høyttalerne ofte er rettet ut mot oss som klarer oss godt uten kjeftingen på naborussen og detaljerte beskrivelser av hva jentene fra 1.gym er egnet til.

Et par smarte firmaer utnytter hele sirkuset til fulle, og selger utstyr man “må ha” og arrangerer fester man “må på”. Og for noen år siden fant de på en genial ting for å gjøre det enda dyrere å være russ, nemlig at bussen/bilen skulle ha et såkalt “dekknavn” før russetiden. Først skal man altså bruke mye tid og penger på å profilere seg under et navn, og så i siste liten skal man ha nye klær og nytt utstyr for et annet navn.
Enhver markedsfører kan fortelle at det er komplett idioti å bruke krefter på å markedsføre noe, for så å skifte navn i siste liten. Men dyrt er det.
Bruk heller pengene på øl.

Og så er det “unntakstilstanden” som blir tillatt når man er russ. Fordi man tar på seg spesielle klær er det plutselig sosialt akseptert, ja nesten forventet, at tenåringsgjenger sjangler rundt i byen og drikker der det måtte passe dem.
Politiet skal i år faktisk prøve å overholde reglene om at det ikke er lov å drikke medbrakt på de store russearrangementene. Det skulle bare mangle. Har de altså sett gjennom fingrene med det tidligere? Hvorfor er det ikke vanlig skjenketillatelse på disse festene slik det er i ethvert annet sivilisert land?

Og dette altså i annerledeslandet, hvor det (til nå) ikke en gang har vært lov å drikke et glass vin på gresset i parken, eller ta seg en øl på en fotballkamp.
Vi 50-åringer må dra til syden for å få lov til gjøre den slags. Og det gjør vi da også i så stor grad at nordmenn sammen med russ(!)ere blir sett på som de mest harry turistene mange steder, der vi rangler rundt på stranda og i gatene etter en lang champagnelunch på en latterlig dyr strandbar der ingen av de fastboende ville vurdert å sette sine nypussede sko blant våre sandaler.

Og der HADDE det kanskje vært en god ide med et dekknavn.

God russetid - tross alt!

Hilsen Hallingruss -83

Kommentarer