Skrevet for avisa Hallingdølen, lørdag 15. januar 2022
Hva starter du dagen med på telefonen – smittetall eller været?
Før startet jeg alltid dagen med Yr. Blir det fønvind eller kaldt i dag. Og kommer det endelig litt mer snø på hytta. Så innom en avis for å se om det hadde skjedd noe i løpet av natten. Det hadde det stort sett ikke. Derimot hadde alltid noen lagt ut et eller annet på Facebook jeg kunne glede eller irritere meg over.
Men så kom 12. mars 2020.
Plutselig var det en ting som slo alt annet: Hva er siste nytt om viruset, hva slags tiltak vurderer regjeringen, hva sier Tegnell denne uken, og hvilke land stenger ned.
Og så smittetallene. Telleverket øverst på nettsidene der vi de siste snaut to årene har kunnet følge med fra dag til dag. Etterhvert kunne vi mønsteret: Helgen og mandagene så alltid bra ut, så kom det verre tall på tirsdagene – og aller verst på onsdagene.
Bent Høie fortalte for ett år siden at han ofte våknet midt på natten og bare måtte sjekke smittetallene. Han var neppe alene.
VG, 25. mai 2020 |
Informasjonsbehovet var nærmest umettelig. NRK la om til «Alltid korona» og vitenskapsreporter Hallvard Sandberg ble plutselig koronasynser nummer 1 på TV.
Og fordi helsedirektøren måtte i karantene etter alpetur, dukket plutselig en viss Espen Nakstad opp som «fung.ass». I løpet av kort tid ble søster Camilla den mest omtalte i Stoltenberg-familien. Og nesten hver ettermiddag benket vi oss foran TVen til den daglige pressekonferansen, der det ble stadig større avstand mellom talerstolene til våre nye kjendiser.
Erna og gjengen, januar 2021 |
Det har roet seg noe for min del, og etterhvert ble det mer spennende å følge med på diskusjonen rundt koronastrategien. Slå ned eller brems. Telle smittede eller innleggelser. Og hvor mange intensivpasienter tåler vi. Psykologer som fortalte om hva tiltakene gjør med oss. Filosofer som minnet oss på at vi faktisk alle skal dø til slutt.
Twitter rykket høyere opp på sjekke-toppen på telefonen. Her var det interessant å følge folk som Preben Aavitsland fra FHI og se hva de kommenterte litt mer bak kulissene. De siste ukene har fagfolk som sykehusoverlege Trude Basso fra Trondheim og andre som hittil har holdt lav profil, kommet ut fra Twitter-mørket og inn i rampelyset. Der har de fått spre litt optimisme om at vi snart kan slippe å følge smittetall og innleggelser.
For nå er det forhåpentligvis like før de fleste av oss kan slippe taket. Overlate telleverket og munnbindene til helsevesenet.
Jeg har på følelsen at noen av de vi er blitt kjent med de siste par årene, tross alt kanskje kommer til å savne denne tiden litt. De som plutselig fikk oppmerksomhet om noe som føles så viktig, men som nesten ingen brød seg om. Litt som å være klimaforsker. Nå er det snart tilbake på kontoret, uten at hverken VG-nett, Hallingdølen eller Dagsnytt 18 har lagt igjen beskjed.
Så hva skal vi som har brukt et par årsverk på å følge med på alt dette gjøre nå?
Heldigvis er det alltid en ny værmelding. Skal tro om det kommer noe mer snø til uka, nå som Gyda har gjort seg ferdig med tiltakene sine...
Kommentarer
Legg inn en kommentar