Sekundærbolig


(Skrevet for avisa Hallingdølen, april 2024)

Sekundærbolig høres ikke så sjarmerende ut, men det er vel et mer dekkende ord enn «hytte».



Ifølge Wikipedia kommer ordet hytte fra lavtysk, og betyr «lite/fattigslig hus». Det ligner ikke mye på det som vi bygger oss nå, som er til forveksling likt hva vi har hjemme, med oppvaskmaskin, bredbånd og varme i gulvet på badet. 

Så bruker en del av oss da også «hytta» som et hus, der vi kan bo uker av gangen, ha hjemmekontor, og kanskje bruke halve året hvis man er blitt pensjonist. Likevel står hyttene ledige i snitt 300 dager i året, ifølge Prognosesenteret. 

Det er jo helt sykt.

Her singler det selvfølgelig i glasshus (eventuelt glasshytte) når enda en hytteeier mener at «nå får det være nok hyttebygging». Selv om jeg mener vi ikke kan ekskludere den halvdelen av Norge som har tilgang på en hytte, fra debatten.

Mye brukt sekundærbolig
Ordet bærekraft blir brukt/misbrukt i utallige sammenhenger for tiden, men akkurat her må det være mulig å spørre seg om det er bærekraftig om vi skal bygge to nærmest likeverdige boliger (med komplett innhold) til alle. Og det er ikke bare nordmenn. Hallingdølen skrev tidligere i uka for eksempel om familien fra England, som hadde kjøpt seg hytte i Skurdalen. Danskene forbød allerede i 1973 utlendinger å kjøpe feriebolig, av frykt for at tyskere ville omdanne deler av landet til en uregulert feriekoloni. Vi er vel ikke helt der enda, men med dagens kronekurs, så er det nok flere som blir fristet til å beslaglegge et stykke norsk natur.


Hyttebygging er jo en gave til distriktene. Først kan grunneiere tjene masse penger på å selge tomter, så kan det lokale anleggsfirmaet grave og bygge veier, og nærbutikken får kunder innom daglig i hele byggetiden.

Men ordfører Sigrid Simensen Ilsøy i Hol er blant de som faktisk tør å fjerne hyttetomter. Og hun har tidligere sagt at hyttebygging er som olje – en avgrenset ressurs. 

Hvis man «henter opp all oljen» på noen få år, er resultatet et gullrush, der det ofte er store firmaer og innleid arbeidskraft som sitter igjen med mye av inntektene. 

Etterpå blir det mørkt i hyttene 300 dager i året, anleggsfirmaet må kutte og det er stille i nærbutikken igjen.


Mann tisser usjenert

Jeg ser også at man nå prøver å få folk til å bli med på delehytter (en slags timeshare) på Turufjell i Flå – Buskeruds største naturinngrep, ifølge NRK. 

Til nå har man solgt 1 – én – eierandel.

Vi nordmenn har nemlig ikke lyst til å dele hytta vår med andre. Gjennom flere hundre år har vi hatt en kultur, særlig etter jordreformen, der vi bor på hver vår teig med jord, i stedet for å danne en landsby, slik det er vanlig lenger sør i Europa. 

Helst vil vi, som politiker-legenden Lundteigen sa det, ha en tomt «stor nok til å pisse på hushjørnet uten å sjenere naboen».

De gamle høyfjellshotellene er også nesten alle blitt borte. Sengene er blitt kalde.


Så hva er løsningen. Skal rikspolitikerne gripe inn og begrense hyttebyggingen, slik at de (vi) som allerede har skaffet oss et hus på fjellet skal ha enerett på å være så privilegerte? Når det nå endelig kunne vært «vanlige folks tur», skal det altså plutselig ikke være lov lenger.

Kanskje vi bør tvinge folk til å måtte leie ut hytta, eventuelt pålegge dem så mye skatt at de ikke har noe valg? Lykke til med å få stemmer til det partiet ...

Skal vi overlate til lokalpolitikere å være de som skal hindre andre i bygda å bli rike på å selge tomter og å bygge hytter – og samtidig kanskje forårsake at skolen og butikken blir nedlagt?


Eller skal vi fortsette som før, tjene masse kortsiktige penger, samtidig som vi bygger ned mer natur. Tross alt sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum denne uken til VG at «vi kan ikke sette likhetstegn mellom å bygge flere hytter i Hallingdal og naturkrisen.» 

Han var lut lei kritikk av norsk hyttebygging. Interessant, for øvrig, at han tilhører samme parti som ordfører Ilsøy fra Hol. Var det ikke en kar fra Senterpartiet som en gang snakket om hvor vanskelig det var å bære staur?


Hilsen privilegert eier av mye brukt sekundærbolig



Kommentarer