Virkelig?

Når virkeligheten blir for kjedelig er det godt vi har TV. Virkeligheten på TV heter Reality, og her skjer det svært mye hver eneste dag. Og hvis det ikke skjer nok, skjenker produsenten deltagerne fulle nok til at de finner på noe dumt igjen. Dette er en så vellykket oppskrift at det de i Tyskland nå er i gang med "Big Brother - Das Dorf" (bygda). Den skal ikke bare gå i noen måneder - bygda skal overvåkes i all fremtid. Barn kan bli unnfanget og født her, og i prinsippet kan folk bli boende i TV-programmet til de dør. Hvis foreldrene ikke forteller ungene om at de lever i en parallell virkelighet kan vi her få se det ultimate Reality-programmet, der deltagerne tror de lever et vanlig liv, og der vi andre kan observere dem døgnet rundt. Slik for øvrig Jim Carrey har det i filmen "The Truman Show" der alle andre er skuespillere i en liten, kunstig verden. Det er bare han som er ekte.

Sammenlignet med dette blir det vi kan se på norsk TV litt puslete. Først kommer den amerikanske serien om noen modeller, oppussinger eller barneoppdragelse. Et halvt år etter kommer den norske utgaven der vi blant våre egne skal prøve å finne like mange gærninger til å bli med på det samme konseptet.
Et par unntak finnes, blant annet er 71 grader nord faktisk et norsk konsept, men det er egentlig mer et slags avansert Game Show, akkurat som sjangerens veteran Robinson.
Det er derfor på tide med litt nyskapning, og ikke minst å prøve å oppnå følelsen av at vi virkelig tråkker inn i livet til folk, uten at de aner noe. Her kommer et forslag for inspirere TV-selskapene:

Vi går lenger enn tyskerne - vi sperrer av en hel bygd uten at de vet det!
Neste vinter kommer et overraskende stort snøfall som sperrer av Vats fra resten av landet. TV-kanalen som sender programmet faller ut på grunn av det store snøfallet, mens telefonen er helt død.
På forhånd er bygda plantet full av kameraer og mikrofoner, og en del turister som egentlig jobber for TV-programmet Big Brother-Bygda (BBB). Ungene på Vats Skule får overraskende et par nye, svært uortodokse lærere, mens de begynner å selge vin og sprit på nærbutikken. Som for øvrig har et påfallende lager av hermetikk og annen mat innbyggerne kan leve av til tross for isolasjonen.
Når våren kommer, avsluttes det hele med at Hallvard Flatland har et kjempeshow i bygda. Alle får vite at de alle er blitt kjendiser, og har fått tilnavn som "BBB-Berit" i Se og Hør og "Slemme-Sivert" i VG. Bygda blir kjent over hele verden, og ca 1 million Nederlendere ønsker å flytte dit og bo på hver sitt ensomme gårdsbruk. Og skolen er reddet.

(Fra Hallingdølen, mars 2005)

Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar