Vart du skræmt no?

Overlevde du ferien? Tydeligvis. Men hva var egentlig det mest risikofylte du foretok deg hvis du for eksempel dro på en chartertur til Syden: Flyturen? Terrorfare på stedet? Glemte du solkrem en dag? Spiste du bløtkokt egg til frokost? Var det drosjeturen, der du i tillegg ble lurt for en tier?

Min sønn på 4 år er ikke i tvil: Det må være faren for at en komet treffer jorden. Etter at NASA feiret den amerikanske nasjonaldagen med å treffe en komet langt ute i verdensrommet har det kommet bekymrede meldinger som at: "Pappa - i barnehagen sa de at dinosaurene døde da en komet traff jorden. Kommer vi til å dø også?"
Mine innvendinger som at det var 70 millioner år siden og at det er liten sjanse for at det vil være akkurat det som avslutter menneskenes tid på jorden biter ikke ordentlig.

Men det er ikke bare 4-åringer som har vanskeligheter med å se hva som faktisk er farlig. De fleste av oss vil ha problemer med å vurdere risiko på selv de mest dagligdagse ting. Vegvesenet forteller oss at det er farlig å sovne bak rattet - det skjønner vi alle.
Men hva tror du ellers øker faren for ulykker - mobiltelefonbruk kanskje? Nei, det er bare en bagatell i forhold til det aller farligste: Samtale med andre i bilen! Men det er selvfølgelig litt verre å forby. Og det er ikke sikkert alle 4-åringer vil finne seg i det. (Prøv...)

Tilbake til ferien: I fravær av mystiske dødsmikrober har sola fått gjennomgå igjen i avisene. Hvis ikke du bruker solkrem med minst faktor 150 i centimetertjukke lag har du ikke lenge igjen. Og hold deg inne mellom 11 og 15, ellers blir føflekkene på størrelse med VG-overskrifter før du aner. Hvordan taklet vi dette tidligere - gikk bøndene på åkeren fullt påkledd og kanskje med en solskjerm i tillegg når sommersola stekte i gamle dager?

Jeg husker Jan Vincent Johannessen (da direktør ved Radiumhospitalet) en påske ble spurt av Se og Hør om han brukte solkrem, og han svarte noe sånt som "Solkrem nei - Men jeg røyker ikke. Det får holde."
Og det er jo det svaret vi ikke-røykere kan si til nesten alt når vi blir konfrontert med risiko.
Alt fra Tsunsamier via narkotika og alkohol til terrorfrykt blir bagateller mot at 4 millioner mennesker hvert år dør av røyking.

Men hva med det innledende spørsmålet om hva som var farligst ved ferien:
Flyturen? Neppe: I fjor døde 428 mennesker i verden (stort sett i Afrika) i flyulykker, blant totalt 1,8 milliarder reiser. Fest setebeltene.
Terroren tar tross alt ikke mange liv i den store sammenheng, så ikke gi gærningene gleden av å skremme deg fra å reise.
Det er stort sett nordmenn som tror de får salmonella av å spise bløtkokt egg i resten av verden, så bare kos deg hvis du liker det gule flytende!
Derimot er bilkjøring, både i Norge og spesielt i en del av våre typiske ferieland, noe av det mest risikofylte vi gjør. Så sannsynligvis var det en eventuell biltur til og fra flyplassen som var det farligste du gjorde på ferien.

Hvis du ikke tok en røyk i baren, da.


(Fra min spalte "Sett utate" i avisen Hallingdølen, i august 2005)

Kommentarer

 1. Først vil jeg bare påpeke at jeg faktisk er den første som kommenterer denne artikkelen, merkelig nok. Denne var god, utrolig bra skrevet. En fin inspirasjonskilde til stilen jeg skal skrive neste uke. Men nå skal jeg sove, slik at jeg klarer å vokne til p4 kl 06.30 i morgen tilig.
  Hanne.

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha! Håper det gikk bra med stilen...

  SvarSlett
 3. Like so many occasions before, the little white ball landed on his quantity. Eventually, San Remo gave up and replaced all 24 of its roulette wheels at a steep value to the home. It was, they ceded, the only method to stop the most effective participant they’d ever seen. The roulette participant that is simply 먹튀사이트 먹튀프렌즈 seeking to have some fun on the casino does well with the Constant Bet strategy.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar