No som døra skal spikrast igjen

Advarsel: Teksten nedenfor kan virke sterkt provoserende på folk i såkalt fraflyttingstruede strøk!

Det er trist med postkontor som blir lagt ned, den hyggelige landhandelen som pensjonerer seg sammen med eieren, og grendeskolen som ikke lenger har nok barn til å fortsette.
For ikke å snakke om når "hjørnesteinsbedriften" er truet. Folk som har arbeidet med det samme i 30 år må kanskje til og med flytte for å finne en ny jobb.

Nå er det Årdal det gjelder. Hydro vil legge ned smelteverket som for lengst er ulønnsomt og i tillegg i alle år har forgiftet området rundt. Selv om skogen ikke lenger dør slik den gjorde de første 40 årene av driften er det fortsatt neppe nødvendig å knaske fluortabletter før leggetid.
Men hvem tenker vel på slike bagateller når det er arbeidsplasser det gjelder. Og verdien av disse øker som kjent proporsjonalt med avstanden til Oslo.

I stedet vil man nå blant annet sponse oppstart av en dørfabrikk. Men heisann - det er jo noen som har brukt masse tid og sine egne penger til å bygge opp en slik fabrikk et annet sted. En ny konkurrent med startkapital fra staten er definitivt ikke noen god nyhet for dem.
Den eneste løsningen blir vel da å drive med noen ingen andre gidder. Lage et totalt ulønnsomt produkt som ingen vil ha, men som i hvert fall ikke forurenser.
Eller kanskje heller prøve den velprøvde løsningen fra lenger nord i landet: Ansette alle i kommunen, slik at det blir full barnehagedekning for alle de som skal jobbe på biblioteket som låner ut bøker til alle som går på skolen som sørger for at lærerne har jobb og blir syke slik at legen har jobb og nok penger til å gå til frisøren.
Hvem sier at vi ikke alle kan leve av å klippe hverandre, bare nok oljepenger smører systemet hele tiden.

Er det en menneskerett å få bli boende samme sted hele livet? Vi vil vel ikke tvinge folk til å flytte? Nei, for min del må folk bo hvor de vil, men vil du ha bredbånd, kino, bibliotek, butikker og treffe andre mennesker innimellom, så kan det være greit å følge litt med på når flyttebilene kjører av gårde på den nye broa som skulle "skape nytt liv i distriktet".
Er det en menneskerett å få ha samme jobb hele livet? Skomaker, bli ved din lest het det før. Nå er det bare en skomaker igjen, og selv han har NRK kuttet ut å sende før jul. Nå er det mer penger å hente på å strikke blånisseluer. Men de kommer vel også fra Kina.

Hvorfor bor det så mange mennesker i Årdal egentlig? Fordi det var greit å legge kraftkrevende industri nær der kraften ble produsert.
Hvorfor bor det mennesker på hver knaus langs kysten vår? Fordi det trengtes folk til å hente fisken opp fra havet. Nå fiskes det meste opp av store trålere i løpet av noen uker. Er det da vits i å fortsette å sponse bosetningen, bygge dyre veier og broer og kjøre tungtransport med varer ut til steder som sakte men sikkert fraflyttes.
Det er langs kysten ressursene er påpeker mange, men det er ikke nødvendig med mange mennesker verken for å få opp fisken eller oljen.

Jordbruk er jo også totalt ulønnsomt i dette landet. Og arbeidskraften er alt for dyr til å produsere noe som helst. Det meste av tankearbeidet kan vi outsource til India, og ting som å drive restauranter, vaske eller kjøre drosje har vi for lengst overlatt til våre nye landsmenn.
Når jeg tenker etter er faktisk hele Norge fraflyttingstruet.
Kanskje vi like godt skal flytte etter Carl I til Spania og heller dra til Hemsedal på ferie en gang i året? Bare det er noen svensker som gidder å bli igjen der å jobbe da.

Kommentarer

  1. Hey du! SINNSYKT bra programleder:) Men du.. kan du være snill å hjelpe meg.. jeg skulle bare høre hva/hvem sang det er som går på nettene med en mann som synger.. og refrenget går sånn: Im going craaaazyy..mer vet jeg ikke.. hjeeeelp! Må ha den sangen! På forhånd takk! MVH mayajohansen@msn.com

    SvarSlett
  2. Hei - og takk skal du ha!

    Du tenker på Gnarls Barkley med "Crazy". De kommer forøvrig på Norwegian Wood-festivalen til sommeren.

    Hilsen Bjørn

    SvarSlett

Legg inn en kommentar