La oss redde verden

(Fra Hallingdølen 10. februar 2007)

Etter å ha skrevet i denne spalten et par år og kommet med det ene utfallet etter det andre mot Gud, Konge og Fedreland uten å få reaksjoner på leserbrevplass, løsnet det endelig sist. Gjør det egentlig noe om det blir litt varmere i verden - ja, kan det til og med være gode sider lurte jeg på. Muligens med en litt ironisk undertone, men likevel. Flere innlegg har kommet på trykk, med både saklige argumenter, og litt mer kreative varianter fra synsere som meg selv. Ingenting er som å diskutere ting man ikke har greie på - så la oss fortsette med det!

Siden sist har det kommet nok en illevarslende klimarapport, som er litt mer overbevisende enn argumenter om at skiføret er dårlig. Og siden det nå går opp for de fleste at noe må gjøres, gjelder det raskt å finne ut hva det er - uten at det går ut over ens egne interesser.Denne uken har allerede transportarbeiderforbundets leder Per Østvold (SV) sagt at det ikke er varetransporten som skal stå for kuttene - det må privatbilistene gjøre. LO uttaler i Dagbladet at vi må være varsomme med å pålegge industrien kutt. Oljesektoren og transportnæringen derimot… Og selv er vi vel også gjerne med på høyere pris på fyringsolje - så lenge vi selv bruker strøm til oppvarming.

Men en ting er de fleste enige om: Hver og en av oss skal bidra. For eksempel ved å brette og stappe melkekartonger. Senest i Hallingdølen sist uke så jeg at dette var viktig for gjenbruk av ressursene. Er det noen som har laget et totalregnskap på hva det koster av tid og penger og ikke minst energi å administrere alt dette, samle inn, frakte, resirkulere etc? Og har noen for øvrig lagt merke til at mange av dem nå har en skrukork av plast? Men politikerne kan si: Se her, vi har gjort noe for miljøet. Og vi som har brettet får god samvittighet.

De nærmeste månedene kommer de gode forslagene til å stå i kø. Og vi med tilløp til dårlig samvittighet kommer til å ha gode forsetter om å sykle til jobben, bare det blir bart. Ta bussen litt oftere, kanskje ikke dra til Thailand likevel, ha det litt kaldere i stua, skru av lyset på do, ta med egen handlepose til butikken, spise mat som ikke har reist verden rundt. Og brette melkekartonger. Eller? Nei, gi oss noen måneder og vi har glemt alt sammen. Så siden det nå virkelig er alvor - sett oss under administrasjon. Vi må tvinges! Og her kommer noen forslag som virkelig monner:

VI GIR BORT OLJEFONDET
Hvorfor skal vi i verdens rikeste land spare masse penger til vi blir verdens rikeste pensjonister? Det er ikke noe større problem i Norge enn i andre land at det blir flere gamle etter hvert. La oss redde verden i stedet, og bruke overskuddet av oljepengene til å utvikle teknologi for rensing av kullkraftverk i Kina og India, og deretter utvikle solenergi eller hva forskerne ellers måtte finne frem til er best for fremtiden. Verden kommer til å takke oss.

FEMDOBLING AV DRIVSTOFFKOSTNADENE
Det må ikke lønne seg å sende torsk til Kina, for deretter å få dem panert tilbake til Kiwi i Hemsedal. En slik økning vil selvfølgelig føre til at vi styrker posisjonen som verdens dyreste land, og at det blir mye dyrere å bo i distriktene. Men den som synder, må betale. Vil du ha billige bananer får du flytte til Oslo, eller aller helst til Spania. Bilkjøring blir uutholdelig dyrt, men i stedet bør vi masseprodusere El-biler. De har inntil videre bare 100 km rekkevidde, så alle i Norge bør bo innenfor ca 50 km omkrets av en stor by. Noe som uansett vil være det gunstigste for å unngå all den unødvendige transporten og veibyggingen.

JA TIL ATOMKRAFT
La oss fjerne forurensende kull- og gasskraftverk og ta i bruk naturens egen energigave til oss: kjernekraften. Finnene og svenskene har lang og god erfaring på området, men av en eller annen grunn er vi betenkte her i Norge. Med tanke på at alternativet er at verden er i ferd med å smelte ned, bør valget være enkelt.

Men la meg slippe å brette melkekartonger.

Kommentarer

  1. Jeg er vertfall enig i påstanden' JA til atomkraft'..

    Atomkraft er blant det som forurenser minst, også er det veldig sikkert og produserer utrolig mye strøm på kort tid...

    SvarSlett

Legg inn en kommentar