Mannsgriser!


Dette innlegget ble skrevet onsdag 11. april, altså før det ble kjent at Kadra Yusuf var blitt angrepet på gaten i Oslo. La meg legge til, som flere har sagt, at hun fortjener 4 millioner livvakter.

Tenk deg et land der den ene halvdelen av befolkningen kontrollerer den andre med jernhånd. De underlegne får ikke delta i offentlige sammenhenger, det er lov å piske dem hvis de ikke oppfører seg ordentlig, de har ikke stemmerett og de får ikke kjøre bil. Ikke engang sykle på offentlig vei. Et slikt land skulle man tro Norge aldri kunne anerkjenne. Men det gjør vi. Landet heter Saudi-Arabia og praktiserer, som Hanne Skartveit skrev i VG for en tid tilbake, kjønns-apartheid.

De er blant verstingene, men apartheid er ganske dekkende for hvordan kvinner blir behandlet i Islams navn i mange land, og noen av holdningene finner vi igjen i miljøer i Norge også. "Hun er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener" sa pressetalsmannen for en muslimsk menighet til VG denne uken, etter at Kadra Yusuf mente at det var på tide å revidere tolkningen av Koranens kvinnesyn.Hun etterlyser også politikere som sier rett ut hva de mener. Hva kan grunnen være til at de ikke gjør det? Jeg ser for meg disse mulighetene:

1. De er redde for å bli kalt rasister
2. De er redde for å ødelegge forholdet til noen av verdens rikeste land
3. De er redde for å bli utsatt for vold fra terrorister med muslimsk bakgrunn

For min del kan jeg ikke akseptere noen av disse grunnene, så her kommer noen tips til hva slags utspill som kunne vært på sin plass:

- Stopp støtten til alle muslimske menigheter som ikke uforbeholdent sier at kvinner har nøyaktig de samme rettigheter som menn.

- Til alle som kaller seg muslimer, men som ikke er mer religiøse enn et typisk passivt medlem av statskirken: Er du sikker på at du vil assosieres med terrorister og kvinnemishandlere?

- Vi har religionsfrihet her i landet, men de som sier at man skal ta Koranen bokstavelig der den strider mot menneskerettighetene oppfordrer til ulovlige handlinger og må behandles deretter.

- Å oppdra jenter slik at de ender opp som viljeløse slaver for familien er barnemishandling, så her må myndighetene gripe inn i tide.

Og for ordens skyld: Om du er kristen, jødisk, buddhist eller ateist gjelder selvfølgelig det samme.
Men det finnes da ingen grunn til at noen skal slippe unna med å praktisere apartheid fordi det visstnok er en del av religionen eller kulturen? Vi tok ikke slike hensyn under oppgjøret med det Sør-Afrikanske regimet for noen år siden. Eller er det noen som forsvarer slavehandelen i de Amerikanske sørstatene på grunn av at det var tradisjon å sette misbruk av en befolkningsgruppe i system?

Denne uken ble det utstedt en fatwa - en dødsdom - mot Pakistans kvinnelige turistminister Nilofar Bakhtiar. Imamer i hovedstaden Islamabad mente hun hadde begått en stor synd ved å gi en franskmann en klem etter et fallskjermhopp. La oss håpe at dette var noen ekstremister som ikke har noen tilhengere som er villige til å utføre dødsdommen. Men vi har jo også i Norge opplevd et attentat mot en mann som talte mot Imamene, og i Pakistan er det dessverre sterke krefter som jobber for en stat som beveger seg i retning av Islams sharia-lover og lenger bort fra demokrati og menneskerettigheter.

La oss ikke styres av redselen, enten vi er politikere eller journalister, hvite eller svarte.
De som virkelig har grunn til å være redde for hva som skjer hvis man kaller en spade for en spade er Kadra og hennes medsøstre som tør å si ifra. Ikke la dem stå alene!

Kommentarer