Her er ditt liv

Fra Hallingdølen 14. juni 2008

Blir du lett avhengig av nikotin eller heroin? Er det store sjanser for at du får Alzheimers eller blir overvektig?
Hvis du sender en dråpe spytt og 5000 kroner til firmaer som f.eks. 23andMe i California får du svaret. De sjekker genene og legger resultatet inn på en nettside som du kan logge deg inn på. Der kan du se om du er disponert for for eksempel dette:

- Brystkreft
- Tykktarmskreft
- Søliaki
- Slag
- HIV/Aids
- Multippel sklerose
- Sukkersyke
- Fedme

Hadde det ikke vært godt å vite om du var i faresonen - eller er det best ikke å vite det? Spesielt de sykdommene som man uansett ikke kan gjøre noe for å unngå vil nok de fleste ikke vite om. Men sukkersyke og fedme og hjertesykdommer er jo ting vi faktisk kan påvirke med kosthold og trening.

Norske myndigheter er klare i sin sak: Dette er forbudt i Norge, og Hans Petter Aarseth i Sosial- og helsedirektoratet advarer mot å ta testen. Til magasinet D2 sa han følgende:
"Man skal uansett gjøre det vi tilbyr alle folk å gjøre - for eksempel å mosjonere, ha et sunt kosthold, ikke røyke og være måteholden med alkohol. Sånn bør alle leve, enten man har økt genetisk risiko eller ikke."

Det har han selvfølgelig rett i. De fleste av oss burde sikkert spist sunnere og gått tur i helgen i stedet for å se på fotball-EM. Men vi blir stadig slappere og feitere uansett hva han måtte si.
Får du derimot kniven på strupen med beskjed om du neppe blir 50 hvis ikke du tar deg sammen, så tipper jeg pipa får en annen lyd. På den annen side - folk røyker jo fortsatt, selv om det beviselig kutter mange år av både livet og helsa.

Og så kan vi selvfølgelig snu det på hodet: Mange av oss vil få beskjed om at genene våre er slik lagt til rette at vi faktisk kan gi blaffen. Vi får neppe problemer uansett, selv om vi blåser i hva Sosial- og helsedirektoratet måtte mene. Hiv innpå med sjokoladekake!

For å trekke det enda lenger: Testen gir deg også svar på hvor lett du blir avhengig av nikotin. Kanskje du er en av de som kan festrøyke hver helg uten å få røyksug på mandag? Og hva med et stoff som heroin. Noen mennesker er ikke disponert for å bli hekta av selv dette vanligvis ekstremt avhengighetsskapende stoffet. Og da kan det vel ikke skade å prøve bare en gang?

Enda et tema: Du trenger bare en dråpe spytt for å teste genene dine. Hva med fristelsen til å teste dine egne barn eller ektefellen. Eller hva med en potensiell partner. Hmmm - disse genene så ikke gode ut. Best å ligge unna.

Jeg har selv ikke sendt noe spytt til California, og vet heller ikke helt hva jeg skal mene om det. Men jeg er sikker på to ting: Dette kommer til å bli en milliardindustri som er umulig å stoppe, enten noen land forbyr den eller ikke. Og i tillegg er det stoff for mange rødvinsdiskusjoner utover sene sommerkvelder. En av gentestene røper forøvrig om du lett rødmer av alkohol...

Kommentarer