Flyplass-svindelen

Du trodde kanskje det var han drosjesjåføren med løpsk taksameter, eller lommetyvene på metroen som var de største farene for lommeboka på ferien? Nei, de fleste av oss blir flådd allerede på flyplassen.

Champagne?

"Husk å møte opp i god tid" anbefaler flyplassene. Og det er jo ikke rart, for de tjener på hvert minutt ekstra vi tilbringer der. Fra vi har parkert bilen på den rådyre parkeringsplassen utenfor er vi i gang. Sannsynligvis finner du Norges dyreste butikker og spisesteder (i forhold til kvaliteten) i tiden frem til vi blir ført som kveg inn i flyet. Først tar de fra oss eventuell drikke eller en yoghurt i sikkerhetskontrollen, så vi kan kjøpe det igjen til en upris rett innenfor. Skal du utenlands ledes du deretter rett inn i Tax-Free-butikken. Det er visst mulig å gå rundt, men da skal du forsere utrolig mange handlevogner. Ja, for det er vel det det er?

Først må du kjempe deg forbi ivrige parfymedamer med nye lukter du bare "må prøve", så forsere godterier i avsindig svære pakninger, før du kommer til alkoholen. Greit å kjøpe med seg en akevitt til noen som gave fra Norge, men ellers er jo de fleste av oss på vei til land der flaskene ikke er noe dyrere enn på Tax-Free. Er forresten ølen på restaurantene avgiftsfri? Prisene er ihvertfall på høyde med Aker Brygge. Til slutt sitter vi ved gaten og kjeder oss, og da kan flyplassen tilby rådyr internettilgang for deg med denslags elektronikk.

Hvorfor er alt så dyrt på flyplassen? Fordi vi ikke har noe annet å gjøre enn å bruke penger, og så er vi jo på ferie - eller kanskje jobben betaler. Og da har de vel merket at det bare er å skru prisene opp. De som virkelig sitter med de store inntektene er flyplassen, som tar skyhøy leie mot å dele ut monopoler til enkelte næringsdrivende. På Gardermoen har alle disse inntektene som ikke har noe med flyvirksomheten å gjøre blitt doblet i løpet av 10 år, og står nå for lang over halvparten av omsetningen - det samme gjelder mange andre av de største flyplassene i Norge.

På vei tilbake kommer det aller mest meningsløse: Tax-Free ved ankomst. Den tollfrie kvoten ble innført så man kunne ta med seg noen varer tilbake fra andre land, men så var det vel en eller annen byråkrat eller politiker som fant ut at de penga vil vi heller ha selv. Nå fremstår det som latterlig at du fordi du har penger til å reise, eller har en jobb som betaler, skal få kjøpe billig sprit og røyk mens du venter på at bagasjen skal komme. Er det noen politikere som tør å si i et valgår at de vil avskaffe ordningen? Kanskje hvis de lover at alt det staten taper av avgifter ved dette salget skal kuttes i avgiften vi betaler på polet. Da ville vi alle få rimeligere polvarer, i stedet for at de som er så priviligert at de reiser mye skal få kjøpe spritflasker til 150 kr.

Men inntil videre - la meg til slutt irritere meg over at også prisnivået på Tax Free er alt for høyt.
Et eksempel: En flaske Lindeman rødvin koster 115 kr på polet. Av dette er alkoholavgiften ca 40 kr. Polet må også beregne moms, og hvis jeg har regnet riktig bør da deres pris som inkluderer innkjøp, transport og avanse være på 52 kroner flasken. Systembolaget selger den for 65 NOK med alle avgifter. Travel Retail på Gardermoen selger den samme flasken for 88 kr, og har sannsynligvis kjøpt den for under 20 kr. Dette er landeveisrøveri. Skylden ligger, for ordens skyld, ikke hos de som selger den, men hos flyplassen som pålegger dem hårreisende avgifter.

Og da unner jeg heller han sleipe drosjesjåføren et par Euro ekstra.

Kommentarer

 1. Forrige uke hadde jeg en liten walkabout inne på Gardermoen. Med en jegers instinkt snek jeg meg rundt, klar til å storme som førstemann mot det båndet som plutselig skulle vise seg å ha baggasje fra min flight.

  Teksten din her er en nøyaktig beskrivelse av det jeg opplever på Gardermoen.
  I tillegg til dette ville jeg bare nevne noe om taxi sjåføren du tar med på slutten. Jeg kom nylig hjem fra Sardinia. Bilen var parkert på Gardermoen Parkering et stykke unna og som jeg egentlig er veldig fornøyd med.

  Men utålmodig som jeg er tenkte jeg at jeg kunne slippe å vekke bussjåføren fra P-plassen og heller spandere på meg taxi. For dem var det mange av rundt meg der midt på natta.
  Sjåføren advarte meg meg om at jeg kanskje burde vente på bussen allikevel pga start-taksten. Nå husker jeg ikke det nøyaktige beløpet, men det var 5-6 ganger høyere en starttaksten på taxi på vei hjem fra byen en helg/natt.

  Jeg og familien ble et par minutter senere plukket opp av en hyggelig bussjåfør fra Gardermoen Parkering.

  mvh
  Espen S. Alm
  twitter: @esalm

  SvarSlett
 2. Hei! Her er et godt eksempel på at noen vet å ta seg godt betalt. Sto ett døgn og 13 timer i et parkeringshus i Amsterdam - regning 100,- Euro. Over 900,- for halvannet døgn... helt sykt spør du meg! Ha en fortsatt super sommer!

  Liss Heidi

  SvarSlett

Legg inn en kommentar