Kalkulert risiko

Kjenner du til micromort? De kommer til å drepe deg til slutt.

Hvor stor er sjansen til å dø av noe? Det ville professor Ronald A Howard ved Stanford University finne ut. Og i 1980 lanserte han enheten micromort(MM). Det er hvor mange milliontedels sjanser det er til å dø av noe. For eksempel gir det å hoppe i fallskjerm deg åtte micromort hver gang – åtte milliontedels sjanse for å dø. Et basehopp fra Kjerag koster deg 430 micromort. Mens det å bestige Mount Everest gir 40.000 micromort – 4% sjanse for å dø.Litt mer nærliggende på en lørdag er kanskje at det å drikke en halv liter vin gir deg 1 micromort. Det samme gir 1,4 sigaretter, for de som fortsatt driver med den slags. En tjuepakning om dagen gir over 5000 micromort i året.
Og du har kanskje hørt at stekt, rødt kjøtt gir økt fare for kreft. Vel – du skal spise cirka hundre biffer for å få 1 MM sjanse for at det skjer deg.
Andre ting som kanskje ikke er så farlig som sitt rykte: Du kan bo 150 år innenfor 30 km av et atomkraftverk før du pådrar deg en eneste micromort. Og en ecstasypille (uten at jeg skal anbefale det...) gir også bare snaut en micromort.

Men å reise – det er vel farlig? Nei, faktisk ikke. Å fly er så sikkert at det nærmest er meningsløst å regne på sjansen for å dø. Du må fly mange millioner ganger før det er sannsynlig at det skjer noe som helst kritisk. For 1 micromort kan du kjøre 9700 km med tog eller 1600 km med bil på en 4-felts vei. På landevei kommer du 250 km før det er en milliontedels sjanse for å dø. Motorsykkel er derimot langt farligere – da kommer du bare 9 km. Sykkel er også interessant. Du kommer 32 km for en MM, men du tjener det inn flere ganger i redusert risiko for å dø av helseproblemer. Sykling går altså med overskudd!
Det samme gjelder mange andre idretter som kanskje innebærer en liten risiko, men hvor treningen gjør at du egentlig forlenger livet.

Husk også at hvis det går bra med å reise, sykle eller hoppe i fallskjerm, så starter du statistisk på nytt hver gang. Micromortene av røyk og fet mat derimot akkumulerer seg, så sjansen for å dø av det øker hele tiden.
Men hva med den faren for at du skal dø av andre skremmende ting? Amerikanerne har regnet ut følgende risiko for ett helt år:

Dø av hjerte og karsykdom: 2519 micromort i året
Dø av slag: 589 micromort
Dø av kreft: 195 micromort
Dø i en brann: 12,1 micromort
Bli drept av en kollega: 9 micromort
Bli truffet av en asteroide: 0,76 micromort
Dø av en terrorhandling: 0,3 micromort
Dø av fyrverkeri: 0,01 micromort

Vi bør altså være langt mer bekymret for kollegene våre, enn mulige terrorister. Men den viktigste lærdommen er vel at det vi faktisk kan gjøre noe med, og som virkelig betyr noe, er å ta vare på helsa. Spiser du variert, beveger deg litt, og lar være å røyke, så er egentlig alt annet vi tenker på som farlig i livet en ganske ubetydelig risiko.
Bortsett fra å bli eldre. Er du for eksempel en mann på 59 år, har du 7000 micromorts sjanse for å dø det kommende året. Så jo eldre vi blir, jo mer ubetydelig virker egentlig nesten all annen risiko. Kanskje det er greit med motorsykkel og fallskjermhopping i midtlivskrisen likevel?

-->
Til slutt når vi jo alle millionen uansett, så da tror jeg vi skal ta en kalkulert risiko og unne oss et glass rødvin eller to i kveld. For helsas skyld.

(Trykket i Hallingdølen, januar 2017)

Kommentarer