RT19 for dummies


--> For en som var russ på Hallingdal Gymnas i 1983, er det mye å sette seg inn i når sønnen nå starter russetiden i Oslo. Nye tider, nye regler, og nye uttrykk.
(Opprinnelig skrevet for Hallingdølen, 27. april 2019)

RT
Det er ingen som sier russetid lenger. Nå heter det RT. Planleggingen til RT starter gjerne tidlig på videregående, hvor det dannes grupper, gjerne på tvers av skoler, som senere blir til busser eller konsepter. Disse blir så markedsført heftig for å oppnå høyest mulig status.

Dekknavn
Etter at gruppen har planlagt lenge og vel, slippes dekknavnet. Det er da ikke navnet de skal bruke i RT, men det som skal markedsføres heftig i mellomtiden. Like logisk som hvis du skal lansere et produkt som du først lager masse reklame for, og så RETT før det skal i butikken skifter navn til noe helt annet. Smart.

Konsept
Når dekknavnet forhåpentligvis er blitt godt kjent i målgruppa, lanseres (slippes) i disse dager et nytt navn, nye logoer, nye klær og nye låter. Dette er det bussen kommer til å hete i de neste tre ukene.

Eksempel på buss og russ som er klare til å herje.
Konseptgrupper
Gjenger med russ som hopper over det å skaffe seg buss, men som likevel har lyst til å bruke mye penger på logoer, klær og egne låter.

Russelåter
Der hvor vi hadde artister som David Bowie eller Madonna som lagde låtene for oss nærmest gratis, er det nå oppstått et millionmarked for å lage egne låter til hver av bussene. Først mens de opererer med dekknavn, deretter når de har fått sitt egentlige navn. Tekstene på disse låtene handler i guttebusser stort sett om hvor ufattelig rike og kule gutta på bussen er, og hvor ille de har tenkt å behandle jentene som blir med for å «rulle».
Hvis du kan komme på et ord som rimer på å rulle, er du kvalifisert som låtskriver.

Distrikt
Uttrykk som brukes i Oslo om all russ som ikke holder til i noen bestemte byområder. Distrikt starter ofte russetiden tidligere, og mange av dem bruker om mulig enda mer penger på busser, musikk og klær. Eksempel på distrikt: Drammen, Lillestrøm og Hallingdal.

Russeservice/Russedress
To firmaer som sammen eier markedet for russeutstyr. Tilfeldigvis har de også samme eiere. Monopolet gjør at de kan ta de prisene de vil på klær og utstyr. Og alt må selvfølgelig kjøpes dobbelt opp, siden man skifter navn underveis. Dyrt.

Sidestilt
Det finnes fortsatt en del busser her i landet som er så gamle at de lovlig kan kjøres med seter langs veggene, og uten bilbelte. Disse er derfor ekstra dyre, selv om de teknisk sett er noen vrak. Hvert år selges de videre til en ny gjeng med russ, som maler over rusten med sin nye logo.

Anlegg
Musikkanlegg som hadde vært nok til å dekke en større festival, blir leid for hundretusener, og klemmes inn i russebussene. For å få nok strøm må man derfor ha tilhenger på bussen, med eget aggregat.

Eksempel på buss med aggregat(er)

Russepropper
Musikkanleggene, særlig i guttebusser, er så kraftige at det er umulig å oppholde seg i dem når det brukes. Først bruker man altså en formue på alt for høy musikk, deretter betaler man dyrt for spesial-ørepropper for å orke å være der likevel. Kjempesmart.

Rulle
Å kjøre frem og tilbake mens man hører høy musikk inne i bussen og hopper opp og ned.
Rullingen foregår stort sett midt på natten, for å være sikker å vekke flest mulig, og for å være trøttest mulig på skolen dagen etter.
De fleste (utenom «distrikt») drar ikke lenger på russetreff i Stavanger, Lillehammer eller på Tryvann. De gamle bussene ville uansett ikke tålt turen.

Rullekull
Jentene som er to år yngre (også kalt 02-ere) og som får lov til å bli med å rulle. De som har foreldre som har hørt guttas russelåter, må sannsynligvis snike seg ut i stedet.

Eksamen
Noe som av en eller annen grunn dukker opp rett etter RT, enda man da allerede har feiret at man er ferdig med den.

God RT, alle sammen!Kommentarer