Tidenes vinner

Skrevet for Hallingdølens lørdagsavis 14. mai 2022

Før var det jo faktisk noen BRA låter i Grand Prix (eller Eurovision, som det visst egentlig heter). Det er bare litt avhengig av når du ble født:

Født før 1960:

Åse Kleveland
Nora Brockstedt med Voi Voi var jo en virkelig klassiker. Dansevise fra Danmark var også bra, og hun barføtte fra England... Sandie Shaw, ja, med Puppet on a String!

For ikke å snakke om Åse Kleveland med «Jeg vet om en gammel mann» eller hva den het.

Og for en følelse å se eurovisjons-kjenningen på det nye TV-møbelet i stua! 

Født på 60-tallet:

ABBA! Her snakker vi ordentlig musikk. Etterpå gikk det bare nedover. Men det var jo moro med unge Hanne Krogh – og ikke minst Anita Skorgan. Husker fortsatt hvor fornærmet jeg var da noen musikkanmeldere mente hun sang falsk. Og så Jahn Teigen, da. At de to skulle bli et par etterpå. Utrolig. Det var vel på den tiden det ble farger på TV’en?

Også var det den «Slutt å bann og begynn å be», som vi kalte den. Moro at Israel vant året etter også - med Hallelujah. Husker også den Save your kisses for me. Skjønte først mange år etterpå at de ikke sang til kjæresten, men til... ja det kan du jo se om du finner ut av selv neste gang du hører den på Guilty Pleasures-listen din på Spotify.

Født på 70-tallet:

Åse Kleveland
80-tallet hadde den beste musikken! Tenk at Finn Kalvik fikk null poeng med den fine sangen. Men akkurat som Jahn Teigen så ble han populær i Norge likevel. Vinne kunne vi uansett ikke, selv om joik hadde større kraft enn krutt. Vinne gjorde ordentlige pop-låter som Making your mind up og Ein bisschen Frieden. For ikke å snakke om Diggie-loo diggie-ley, med de syngende deodorantene fra Sverige.

Akkurat da vi hadde gitt opp Grand Prix – så vant vi likevel! For en fest med Bobbysocks (selv om det strengt tatt hørtes ut som svensktoppar) som ble spilt fra alle russebussene i 1985.

Og vi fikk finale i Bergen, der hun lille fra Belgia vant, og Åse Kleveland dukket opp igjen, denne gang som programleder.


Født på 80-tallet:

Åse Kleveland

NÅ ble det endelig noe bra musikk som vant! Carola, med den fantastiske Fångad av en stormvind, med vindmaskin og modulering. Og så vant vi i igjen, med den litt fine og litt rare Nocturne. Vi var jo internasjonale med både Glasnost, Brandenburger Tor og San Fransisco. Det var med han fyren fra Lollipop. Fikk ikke den også null poeng, tro? 

Living my life without you med Stig van Eijk var jo DEN poplåta, og endelig fikk vi synge på engelsk igjen, men da kom det en svensk dame og snek seg foran. Ikke Carola, da.

Og Åse Kleveland var blitt kulturminister.

Født på 90-tallet:

Nytt årtusen måtte tydeligvis til, for nå ble det endelig fart i sakene. Fly on the wings of love, er jo virkelig en dansk gladlåt! Og våre melkedrikkende glam-rockere Wig Wam burde jo vunnet. Det gjorde i stedet finske Lordi året etter, med enda mer glam og rock. Men så kom tidenes Grand Prix-låt: Fairytale! For et eventyr, da gutten med fela som erobret hele verden. Fra første sekund hørte vi at den kom til å vinne, og at tyskere i bobil fra nå av ikke bare kom til å huske Norge for fjorder og dyrt øl, men også for Alexander Rybak.

Da var det nesten så vi unnet dem å vinne året etter med Lena og den «laf oh laf» låta Satellite.

Født etter 2000:

Alle de andre har misforstått – vi er nå på selve høydepunktet i musikkhistorien. 

Tenk på Euphoria med Loreen. Og hun skjeggedama fra Sveits.

Norge hadde han Idol-fyren med Yes man. For ikke å snakke om KEiiNO, som jo egentlig vant avstemingen, før de plutselig kom med noen jury-stemmer på tampen og vips var de på sjette, mens den litt treige låta Arcade (som viste seg å være ganske fin) vant.

Tix med pannebåndet i fjor var OK, men det var tydeligvis noen fra Italia som stakk av med seieren, siden finalen er i Torino.


Så i kveld er vi altså i gang igjen. Og er du 10-12 år, kommer dette til å bli den beste finalen noensinne. Slik det også var da jeg var 11 år og Anita Skorgan sang, mens Save your kisses for me vant. De sang for øvrig til tre-åringen sin, så slipper du å finne den frem likevel.

Det er vel ikke noen stor overraskelse om vi i kveld igjen gir våre naboland mest stemmer. Og i år har hele Europa det samme nabolandet vi har lyst til å støtte. 

Så om ikke russerne har hacket juryen, kan det faktisk i kveld vise seg å bli tidenes viktigste vinnerlåt - uansett hvor gamle vi er blitt.


Kommentarer