Hva ville Jesus gjort?

(Fra spalten "Sett uttate" i Hallingdølen, november 2023)

Kanskje du snart kan spørre ham. Eller Barack Obama. 
Eller (gud forby) Donald Trump.

Dette bildet er laget av Chat-GPT etter et par raske instrukser fra undertegnede

De blir jo stadig flinkere til å snakke, Chat-GPT og de andre digitale søsknene, som du kan spørre om alt mulig. Kunstig intelligens virker likevel fortsatt ganske, nettopp, kunstig. Men etter å ha lest, blant annet i Inga Strümkes utmerkede bok «Maskiner som tenker», så har jeg lyst til å komme med noen ville idéer om hva vi kan få til de nærmeste årene.

Vi kaller AI som Chat-GPT for språkmodeller. De har gjennom å blitt foret med enorme mengder tekst, klart å lære seg å respondere ganske likt som et menneske. 
Men tenk deg om vi hadde klart å fore den bare med ETT enkelt menneskes tanker. Gi den enorme mengder med tekster og intervjuer gjort med ett enkelt menneske, og deretter trent den til at den skal prøve å gi svar slik dette ene menneske ville gjort. Allerede nå kan maskinen forstå hva du sier, og etterligne stemmen til mennesker så du nesten ikke kan høre forskjellen.
Da bør det jo være mulig faktisk å føre en samtale med maskinen som er til forveksling lik en samtale du ville hatt med det virkelige mennesket?

En fotballspiller og en popstjerne, slik Chat-GPT tenker seg dem.

Mange har for eksempel i det siste sett dokumentaren om David Beckham, og kanskje kunnet tenke seg å stille ham noen spørsmål i tillegg. Tenk deg da at du hadde en datamaskin hjemme eller i bilen som du kunne gi beskjed om at nå skulle den «være» Beckham.
Forutsatt at man (med hans tillatelse, selvfølgelig) hadde foret maskinen med tusener av timer med tekst og intervjuer, så burde man da kunne føre en vanlig samtale som føltes som om man faktisk snakket med ham. Om hvordan det var å bli utvist i den VM-kampen, om han faktisk likte musikken til Spice Girls, og om han kunne tenke seg å besøke Hemsedal...

Og det stopper ikke der, for vi kan lage språkmodeller av alle slags folk. 
Allerede nå kan du jo spille sjakk med Magnus Carlsen som 8-åring eller 10-åring. Snart kan du også diskutere sjakk med ham underveis. Og kanskje distrahere ham med å snakke om fotball eller damer i stedet?
To eldre herrer
Hva med at du kan være programleder for ditt eget debattprogram, og diskutere norsk EU-medlemskap med Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum?
Endelig må også Donald Trump møte i debatt med deg og Joe Biden. (Kanskje velge en noe yngre utgave av sistnevnte?)
Eller du kan invitere ditt eget panel for å løse Palestina-spørsmålet en gang for alle. Dessverre er det vel fort like aktuelt i fremtiden.


Vi som jobber i media, ligger altså tynt an. Du kan få dine egne favoritter til å skrive i Hallingdølen om akkurat det du vil. Eller velge din egen gjeng av radioprogramledere som tilfeldigvis også alltid spiller din favorittmusikk og kommer med trafikkmeldinger for akkurat den veien du kjører på. Og om du ikke er enig i alt de sier, kan du blande deg inn og diskutere med dem.

Foreløpig er det også bare i science fiction at man kan fryse ned folk for å vekke dem opp igjen senere. Men med denne personlige AI-modellen kan vi bevare en god del av tankene til folk til senere også. Da kan vi fortsatt snakke med Olav Thon om 100 år. Og vi kan gjenopplive alt fra Einstein til Jesus. Sistnevnte må vi nok hjelpe litt til med hvordan han snakket. Hvis du vil at han skal snakke halling, kan vi sikkert fikse det.

Hilsen den (inntil videre) analoge språkmodellen Bjørn

Og fordi det er så moro - her er et bilde til, med følgende hilsen fra Chat GPT: 
"Here is the image of the character resembling the historical physicist on an electric scooter in Oslo."

Kommentarer