Utakknemlige er dere!Norge er blant de rikeste landene i verden, og vi er det aller beste å bo i forteller FN.
Selv folk som bor i deler av verden som vi kaller "Syden" skulle gjerne byttet ut middelhavsutsikten med en snøfonn på Svenkerud.
Og i dette rike landet, finner vi de aller rikeste i... Hemsedal! Stedet med flest millionærer i forhold til folketallet. Men vent nå: For litt over hundre år var bygda så fattig at to tredjedeler av innbyggerne dro fra det lille de hadde og satte seg på en båt til et land de aldri hadde sett før men som de mente måtte være bedre enn elendigheten hjemme.

Så hva var det egentlig som skjedde med bygda Gud glemte? Jo - menneskenes godhet og gleden av å dele det man hadde, gjorde at ungdommen fra mer velstående strøk av landet fant ut at noe måtte gjøres for den lille fjellbygda.
De tok med seg pengene de hadde tjent på jobben til Pappa, satte seg i bilene sine og dro oppover i flokk og følge hver fredag. De leide seg inn i herbergene på Fossheim og Skogstad, og skaffet inntekter til den lokale landhandleren ved å kjøpe inn øl i kasser av gangen. Noe annet var vel heller ikke lov på den tiden. Skulle man drikke, så skulle man drikke...


På grunn av kjærligheten til naturen og lokalbefolkningen, fant mange av disse etter hvert ut at de ville skaffe seg sitt eget lille stykke Norge der i den lille bygda. Noen av bøndene hadde alltids litt utmark å selge, og bygningsrådet ville vel ikke stikke kjepper i hjulene for noen.
Norges offisielle internettsider i Sverige - http://www.norge.se/ - beskriver den norske hyttekulturen slik, ved hjelp av Thomas Hylland Eriksen:
Tusenvis av nordmenn tilbringer helger og ferier på familiehytten, som helst bør ligge gjemt i ødemarken omgitt av de norske fjellenes uberørte natur. Den typisk norske hytten er bygget av tømmer og består av en stue, ett eller flere soverom, en utedo, et vedskjul og et lite kjøkken. Oppvarmingen skal helst skje med ved, selv om parafin er tillatt, om enn så vidt det er. Oljelamper og stearinlys lyser opp i mørke vinternetter.
Snart er det flere hytter med innlagt strøm i Hallingdal enn det er bolighus, så det er tydelig at vi byfolk gjerne vil tilbake til naturen. Bare det er oppvaskmaskin, vinkjøleskap, boblebad og mulighet til å lade mobilen der selvfølgelig.

Men nå hører jeg de innfødte klager. De mener vi burde oppføre oss som folk, og ikke drikke og slåss til langt på natt som vi er vant til fra byen.
DET ER DET FREKKESTE!
Her har vi hjulpet dere ut av uføret, giddet å dra den lange svingete veien til Hemsedal i stedet for å ta motorveien til Hafjell, brukt millioner av kroner hver av oss på hytter og kjøpt dagskort i heisen enda vi var så fyllesjuke at vi bare rakk to turer.

Neste helg tar vi heller danskebåten!
Hilsen byfolka

(Fra Hallingdølen, 14. januar 2006)

Kommentarer