Den store konspirasjonen

Fra juni 2006

Siden det nå ser ut som om man kan komme levende fra det: La meg presentere noen av verdens dominerende konspirasjonsteorier.

- Noe av det første jeg husker som jeg kan tidfeste var månelandingen i 1969. Men landet amerikanerne egentlig på månen, eller var det hele bare en stor TV-bløff?
- Snart vil det igjen dukke opp mystiske ringer i kornåkre ett eller annet sted. Er det UFO'er som har landet, og vil de også denne gang velge Gry Jannicke Jarlum som representant for intelligent liv på jorden?
- Ble prinsesse Diana offer for et attentat? Var sjåføren egentlig full, ble det i ettertid laget en video for å lure oss, og står den britiske etterretningstjenesten MI6 bak? Eller kanskje hun bare arrangerte sin egen død, og lever lykkelig med sin Dodi ett eller annet sted langt unna paparazziene. Med Elvis som nabo.
- Akkurat som i filmen "Matrix" er hele vår verden egentlig bare konstruert av programmerere, og ingenting av de vi opplever er virkelig. Egentlig ligger hjernene våre syltet ned et sted koblet til en stor datamaskin, og vår frie vilje er bare en illusjon.

De fleste av oss vil sannsynligvis lure på om de som mener dette er vel bevart, og kanskje le høyt av dem. Men hva med disse teoriene:

- Hele verden er konstruert og planlagt ned til minste detalj, og blir styrt av en kraft som har full kontroll over alt og alle. Det samme må nødvendigvis også gjelde resten av universet.
- De som mener at denne kraften eksisterer og tar mer eller mindre hensyn til den., kaller man ofte "troende". Disse kan kontakte kraften ved noe som kalles "bønn". Kraften vil da ta seg av hver enkelt og vurdere hvorvidt ønsket skal tas til følge. Ikke alle "troende" er alltid like fornøyd med oppfølgingen i det som for dem oppleves som kritiske situasjoner.
- Det finnes noe som kalles "sjelen" som tydeligvis oppstår en gang etter unnfangelsen og som lever videre også etter at kroppen har blitt til jord igjen. Det finnes flere teorier om hva som skjer med denne "sjelen", men mange av de "troende" mener den vil havne i et fint sted som kalles "himmelen". Mange mener at "sjelen" til de som ikke tror vil havne et annet sted ("helvete") der det ikke er fullt så hyggelig.
- Det finnes lokale varianter over hele verden av disse teoriene. I vår del av verden har man lenge operert med en "Jesus" som skal være en slags sønn av kraften. Andre mener kraften har hatt kontakt med historiske personer som "Muhammed" (no pictures!) og "Buddha".

Dette var da både flåsete og respektløst vil mange påstå. Men med hvilken rett kan de "troende" kreve å bli tatt mer alvorlig enn de som tror på X-files og UFO'er eller spår i kaffegrut? Er ikke det at Jesus lever en like stor konspirasjonsteori som at Diana eller Elvis lever på en eller annen sydhavsøy?
Og tilhengerne av sistnevnte slipper i hvert fall å kle seg i burka eller gå med konstant skyldfølelse for en eller annen synd de måtte ha begått.

Jeg forbeholder meg retten til å være respektløs overfor andres tro og overtro - for hvem skal avgjøre hva som er en godkjent grunn til respekt? Rekk opp hånden!

Nåvel. God sommer - og god ferie i skaperverket!

Kommentarer