Med lisens til å styre

Fra oktober 2006

- Politikk er kjedelig og uinteressant, uttaler Ingrid (15) til Aftenposten sist mandag. Det blir mye strømpriser og barnehagedekning, liksom.
Men hvem vet om ikke Ingrid også en gang blir engasjert i dieselavgifter, CO2-utslipp eller kommunedelplaner. Og da bør hun allerede nå forberede seg, så hun ikke har ?lik i lasten? når hun kommer seg oppover i systemene.

I Sverige er det flere som ikke var så forutseende, og som nå er blitt avslørt av journalister og bloggere. I skrivende stund har to statsråder måtte trekke seg etter noen dager i jobben. Den første av dem påsto hun ikke hadde råd til annet enn svart dagmamma, og da var det jo litt kjedelig når den nevnte blogger fant ut at familien tjente millionbeløp årlig på den tiden.
Den andre som måtte gå hadde ikke betalt TV-lisensen det meste av sitt voksne liv. Som kulturminister ville hun muligens fått vanskeligheter med å insistere at resten av det svenske folk derimot burde betale.

Nå viser det seg at heller ikke innvandringsministeren har betalt lisensen på 10 år. Og finansministeren har betalt den den gang 16 år gamle nabojenta en 50-lapp jevnlig for barnepass. Nå skal han passe på at ingen andre gjør det samme.
Og når ulveflokken nå er i gang tør jeg ikke tenke på hva slags andre skandaler som dukker opp. En samferdselsminister som har sneket på T-banen. En familieminister som forfalsket bevis for å komme inn på disco som 16-åring. En landbruksminister som drar på harry-tur til Danmark for å kjøpe rød pølse.

Så derfor ? Ingrid og andre ungdommer ? skal du om en del år ha muligheten til å styre landet bør du holde din sti ren. Helt ren. Slik at du kan komme det gjennom spørsmål som dette:

- Har du noen gang røyket hasj. Og ikke noe ?men jeg inhalerte ikke?-greier!
- Har du drukket hjemmebrent eller smuglersprit? Er du HELT sikker?
- Har du noensinne kjørt over fartsgrensen?
- Har du som sjåfør snakket eller slått nummer på en ikke fastmontert mobiltelefon i bil?
- Har du sittet to på en moped noen gang?
- Har du kjørt uten bilbelte?
- Har du syklet i mørke uten lys foran?
- Har du betalt noen kontant for noen form for arbeid eller ytelser?
- Har du tatt med en flaske for mye gjennom tollen?
- Har du noen gang ?glemt? en liten ekstrainntekt på selvangivelsen?

Dette var bare et lite utdrag av hva du kan bli konfrontert med. Husk at også ting som ikke er direkte ulovlige kan være uheldige. Har du noen gang kastet matavfall i dunk feil i kildesorteringen, egner du deg for eksempel ikke som miljøvernminister. Kopierte du en stil fra internett og leverte på ungdomsskolen kan du selvfølgelig ikke bli undervisningsminister. Og hvem vil vel ha en helseminister som spiser pølser og drikker øl i arbeidstiden.

Inntil videre må vi slite med folk som risikererer kanskje til og med å måtte svare ja på flere av spørsmålene ovenfor. Men nå som den oppvoksende slekt vet hva som skal til, gleder vi oss til at vi om noen år kan få en ny generasjon helt rene og ubesudlede politikere.
Og det er vel slike vi vil styres av?

Kommentarer