Med Jack Bauer for friheten

Når Jack Bauer og den amerikanske presidenten i TV-serien "24" skal hindre skumle menn fra midtøsten i å sprenge amerikanere i lufta, dukker stadig det samme dilemmaet opp: Skal friheten vike for å øke tryggheten?

Skal politiet kunne pågripe folk bare fordi de kommer fra land som tilhører "ondskapens akse", bør arbeidsplasser utlevere alle opplysninger om sine ansatte til myndighetene, skal mennesker kunne sperres inne bare på mistanke?
Når alternativet er at atombomber blir sprengt i Los Angeles er valget kanskje enkelt. Men hvor går grensen for når loven skal settes til side, og hvem skal ta avgjørelsen?

På onsdag denne uken kom Teknologirådet med en undersøkelse som viste at syv av ti nordmenn ønsker mer overvåkning hvis det skaper en tryggere hverdag, og at de ikke er redd for at storebror ser dem. Og det uslåelige argumentet er at hvis man ikke har noe å skjule, så har man ingenting å frykte. Til det vil jeg sitere Lars Sponheim som en gang sa at "Jeg vil ha mitt rene mel i fred." Det er nemlig ikke alltid alle overvåkere har rent mel i posen. Kom ikke her og si at de som sitter og overvåker oss klarer å holde fingrene av fatet om det skulle dukke opp noe som de synes er spennende. Hvor dypt stikker taushetsplikten egentlig når det er en nabo eller en kjendis som ikke oppfører seg helt slik vi venter. Spør Se og Hør om dette.

Langt verre er det selvfølgelig om myndighetene faktisk systematisk bruker informasjon for å holde oss under kontroll. Dette virker utenkelig for oss i Norge i dag, men det bor fortsatt folk i dette landet som har opplevd at politiet samlet inn jøder for å bli deportert eller at hjemmfrontsfolk ble henrettet på grunn av motstand mot myndighetene. Og enda kortere tid siden Stasi-agenter i DDR overvåket folk døgnet rundt i årevis, slik vi blant annet nettopp kunne se i filmen "De andres liv." Tenk om de hadde hatt dagens tekniske hjelpemidler.

Michael Moore har i filmen Bowling for Columbine en teori om hvorfor så mange blir drept av skytevåpen i USA, mens kanadierne har flere våpen per person og langt færre skyteepisoder. Han mener grunnen er redsel. Amerikanerne er redde, og akkurat som en hund er man som aller farligst når redselen overtar. Her i Norge tar vi det litt mer med ro, selv om vi også her kjenner tilfeller av folk som videoovervåker stua si og har våpenskap på soverommet. Men er vi sikre på at vi har lyst til mer og mer å overlate sikkerheten - og friheten vår - i hendene til vektere og politifolk?

Jeg føler meg tryggere uten full overvåkning.
Så legger jeg heller ut de bildene jeg selv vil på Facebook.

Kommentarer

  1. 24 er et tv-program, intet mer - intet mindre.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar