Har den USB-inngang?

Innlegg i Hallingdølen, 12. september 2009

Jeg har ikke tall på hvor mange bokser med skjerm og USB-kontakt jeg har dratt inn i huset i den tro at jeg kommer til å få et bedre liv.

Allerede etter få dager aner det meg at jeg nok en gang kan ha kjøpt noe som kommer til å havne bakerst i et skap, eller - hvis det kan ha noen verdi for andre - blir lagt ut på Finn. Bare for å gi meg god samvittighet for å gå å kjøpe noe nytt jeg tror jeg trenger.
Sannsynligvis er dette min variant av det å kjøpe klær som blir hengende etter å ha blitt brukt bare et par ganger. Der er jeg nemlig langt mer nøktern, og går ikke av veien for å påpeke hvilke hodeløse forbrukere og offere for reklame det må være som holder på sånn.

Til skrekk og advarsel - her er noen av mine dårligere investeringer:

GPS-bokser

Hvor mange slike jeg har prøvd har jeg ikke tall på. Det første som er noe herk er jo at de må festes i bilen uten å være i veien, for deretter å måtte fjernes hver gang du forlater bilen så ikke en eller annen gjøk har brutt seg inn i for å ta den.
Deretter må du taste inn adressen du skal til, og det har vært overraskende vanskelig - ikke minst siden jeg stort sett først kommer på å gjøre det når jeg er i gang med å kjøre. Og siden jeg ikke kjører budbil eller taxi, hadde jeg egentlig overraskende sjelden bruk for veiledning. Det eneste måtte være fotoboksvarslingen, men det fant jeg en annen løsning på, som du kan se nedenfor.

Elektronisk tidsplanlegger

Fra de første små elektroniske kalenderene kom på slutten av 80-årene har jeg vært overbevist om at dette er noe jeg trenger. Deretter har jeg vært den stolte eier av flere små datamaskiner (iPaq, Palm etc) som alle skulle organisere livet mitt. Det endte med at jeg enten glemte dem hjemme, eller ikke gadd å finne dem frem og starte dem for å notere når det faktisk var nødvendig. Dette er nok mer et displinproblem enn et teknisk problem, men for meg var resultatet det samme - maskinen ble liggende.


Videokameraer

Egentlig har jeg brukt videokameraene jeg har kjøpt en hel del. Det er bare det at jeg nesten ikke har sett på opptakene etterpå... For det første ender jeg alltid med å ta opp alt for mye. Det burde være en enkel "slett siste opptak"-knapp slik som på et digitalkamera. Og når jeg kommer hjem er det så mye mas å overføre filene til PC'en og deretter prøve å skjønne redigeringsprogrammet. Igjen er nok grunnen latskap, men jeg tror ikke jeg er alene om å ha mange timer usett film hjemme.

Her er noen dingser som jeg har funnet ut at faktisk var verdt pengene, og vel så det:


iPhone

Jeg tror jeg fortsatt har til gode å treffe en iPhone-eier som IKKE er fornøyd. Last ned spill for noen få kroner, sjekk yr som har laget sitt eget program, hør på radiostasjoner fra verden rundt, sjekk tog og busstider og oppdater Facebook og Twitter. Og det siste nå er at du for en hundrelapp i måneden har tilgang til millioner av låter på Spotify, og du kan lagre flere tusen av dem på telefonen. Og så kan du selvfølgelig sende og motta e-post, ta bilder, se filmer og YouTube, bruke GPS og kart, høre podcaster etc. Og så har den kontakter og kalender som kan synkroniseres med Outlook - altså en tidsplanlegger som du alltid har med. Kanskje jobben burde betale den?

PVR-boks

Dette er den største revolusjonen på TV, siden fargene kom på 70-tallet. Før bestemte TV-selskapene når jeg kunne se Dagsrevyen, når jeg kunne gå på do under en film, og at jeg måtte skynde meg hjem for å rekke starten på en fotballkamp.
Nå har jeg full kontroll selv. Blar behagelig gjennom alle programmene i et oversiktlig skjema (EPG) og trykker på alle programmene jeg kanskje har lyst til å se. Og i stedet for å sette seg foran TV'en når man har tid og irritere seg over at det bare er møl, så kan du finne frem til akkurat det du er interessert i å bruke tiden på. Pussig nok er det svært sjelden å se reklamen.


Speedpilot

Som nevnt har jeg prøvd min andel av disse GPS-boksene, men stort sett synes jeg det er blitt mer mas enn moro. Helt til jeg så en annonse for en liten, svart boks som plasseres diskret rett under frontruten. Ingen skjerm, ingen antenne - bare et blinkende lys og en pipelyd hver gang jeg nærmet meg en fotoboks. Kan oppdateres gratis med alle nye bokser via internettsidene til leverandøren, og lades med en enkel USB-kabel. Nyladet holder den mange ganger frem og tilbake til Hemsedal, og ingen gidder å bryte seg inn i bilen for å stjele den heller.

Forøvrig holder jeg selvfølgelig alltid fartsgrensen, siden jeg har god musikk på iPhonen, og har husket å programmere Robinson:-)

...legg gjerne igjen din topp 3 under kommentarer.

Kommentarer

 1. hmm, det med tomtom'en skjønner jeg ikke helt. Jeg har bestandig bruk for den her i Norge når jeg kjører ungene til forskjellige fotballkamp til baner og anlegg jeg aldri har hørt om. Enda bedre blir dingsen når man skal til Tyskland. Hadde aldri funnet frem til vennene mine i Hamburg og Aachen, eller til innkjørselen til Autozug i München Ostbahnhof :D
  Neste dingsen som skal inn i varmen er iPhonen når den endelig blir tilgjengelig igjen.

  mvh Claudia

  SvarSlett
 2. Veldig bra og lett å kjenna seg igjen i!
  Mine tre på topp:

  1. Garmin GPS (same erfaring som du)

  2. Fargelaser (2 veker gammal, skjønte med ein gong eg fekk den i huset at dette var ein tabbe)

  3. PA-anlegg kjøpt gjennom jobben (rett nok utan USB, men likevel.. Litt tidleg å seia om dette er bom, men har ei kjensle av at det ikkje kjem til å bli brukt veldig mykje)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar