3 uker med iPad

Siden jeg skrev om mitt største tekno-ønske for 2010 ved nyttårstider, har iPad'en kommet, og via gode venner havnet hos meg. Her er noen bilder og erfaringer:

Førsteinntrykket er for som for mange andre, at det ser ut som en forvokst iPhone, og er litt tyngre enn forventet. Til gjengjeld har den en fantastisk skjerm!

Inntil den lanseres i Norge, trenger du en amerikansk iTunes-konto for å installere andre programmer enn de som følger med, som er Safari browser, Mail, iPod, YouTube og noen andre.
Amerikansk iTunes er en fordel også senere, siden du da kan kjøpe spillefilmer og TV-serier, noe som dessverre ikke er kommet til Norge. Du kan finne bruksanvisning på am.konto blant annet på sidene til iPod1.

Tastaturet på skjermen er også inntil videre ikke norsk, men du kan finne ÆØÅ ved å holde nede A eller O og deretter velge riktig bokstav. Fungerer greit, men tar tid.

Alle iPhone-programmer virker! Blant annet P4's nye app, der du kan høre alle kanalene gratis.
 Ikonene sorterer seg i rutemønster som på iPhonen, og gir et litt kjedelig inntrykk.


Kommer vi til å lese blader på denne måten i fremtiden? Inntil videre er det bare amerikanske å velge mellom - her er det MacWorld som du kan kjøpe og lese gjennom programmet Zinio.
Siden du laster ned hele bladet på en gang, trenger du ikke være online mens du leser.
Behagelig skjerm å lese fra, flotte bilder, og muligheter for filmer etc.


Mailprogrammet som følger med er glimrende, og i tillegg til vanlig mail, kan den koble seg til Exchange-servere som mange har på jobben. Da synkroniserer den alt løpende, og du kan bla tilbake i årevis med mailer som du har lagret på jobben. Til og med i sendte og slettede elementer. Godt å ha når du trenger akkurat den ene filen i det møtet, eller finne billetten du har glemt mens du står på flyplassen og skal sjekke inn.
Kalender og kontakter synkroniseres også om du ønsker.Aviser kan leses online, som Aftenposten her til høyre, og du kan laste ned komprimerte versjoner i egen app, slik som New York Times til venstre.
Her blir nok utvalget raskt mer spennende også for oss i Norge. Og kanskje hele avisen snart kan lastes ned hvis du er abonnent?

iPad har en fantastisk billedkvalitet for å se filmer. Unntaket er når det er veldig lyst i rommet, siden skjermen er blank.
TV-serier og filmer kan kjøpes rimelig, eller du kan se ting du har lastet ned. Dessverre viser den ikke divx-filmer, så de må først konverteres. Alternativt kan du bruke et program som heter Air Video, som kobler seg til PC/Mac via WLAN og konverterer på direkten mens du ser på.  Dette virker overraskende bra, og er en "killer-app" for padden.Det største problemer til iPad er at den ikke viser Flash. På grunn av Apples krangel med Flash-produsent Adobe, er mye av filmene på nettet ikke tilgjengelige, og også en del lyd og småspill fungerer inntil videre ikke. En ny HTML5-standard vil rette på noe av dette, men det kan ta tid før f.eks. NRK og TV2s nett-TV kan ses på iPad og iPhone.

Svenskene har laget en egen app til iPhone som lar deg se SVTs web-TV. Den kan, som alle andre iPhone-apper også brukes på iPad, men blir da litt mer grovkornet siden bildet blir blåst opp til det dobbelte.TV2 jobber med en egen app, og la oss håpe også NRK snart er på banen med en løsning.
For deg som har lyst til å lage din egen app, så kan du jo begynne med å laste ned boken: "iPhone application development for dummies". Denne er kjøpt på Kindle. Det er altså ikke bare Apples egen bokhandel du kan bruke - også lesebrettkonkurrent Kindle selger bøker gjennom Amazon direkte til iPad.
Prisene kunne vært lavere - det burde være gunstigere å kjøpe en bok på nett enn å kjøpe en pocketbok i USA. Bladene som tilbys, blant annet Time, er også i dyreste laget. 


Her er et forsøk på å presentere Facebook-siden din litt mer spennende. Litt som å bla i en avis der du bare finner folk du kjenner. Og jeg er altså en av Kristian Valens 5000 nærmeste venner...

Altså:

På den positive siden
 • Flott skjerm å se på - og ikke minst å kunne styre alt med fingerspissene
 • Lang batterielevetid (rundt 10 timer)
 • Utrolig utvalg av billige og gode programmer, inntil videre riktignok bare fra USA
 • Alltid på - aldri noe ventetid for deg som "fort må sjekke noe"
 • Perfekt for å ha liggende i sofaen og surfe mens du ser på noe halvinteressant på TV
 • Aldri et kjedelig øyeblikk på flyturer og andre steder hvor du er "stuck"
Derimot...
 • Ikke egnet i for sterkt lys, spesielt under mørke scener i filmer
 • Litt for tung til å holde i lengre tid uten å støtte den til noe
 • Bøker og blader er fortsatt mer anvendelige. For eksempel i badekaret og på stranden...
 • De fleste nett-TV'er virker ikke, siden den mangler Flash-teknologien
 • Du kan inntil videre ikke kjøre flere programmer samtidig, utenom Apples egne.
 • Mangler kamera, noe alle bærbare maskiner ellers har nå. Synd f.eks. for Skype.
Min maskin kostet totalt 4600 kr i USA, og er en 64GB uten 3G. For å kunne være på nett hele tiden har Netcom en god løsning med en 3G-lommeruter, som lager et eget trådløst nettverk som kan brukes samtidig på iPad og eventuelle andre bærbare maskiner som er med på tur.
Enkelte mobiltelefoner kan også lage et slikt nettverk, og hvis du "jailbreaker" en iPhone (åpner den for ting Apple ikke godkjenner) kan den også brukes som modem.

Kommentarer

 1. Utmerket beskrivelse. Selv savner jeg muligheten til å lagre bilder i mapper. Skulle gjerne sortert dem direkte på ipaden. Har vist bilder i møter med grafisk designer, og det var en meget positiv opplevelse, men kunne altså vært enda bedre hvis jeg hadde kunnet sortere dem.

  SvarSlett
 2. Rune Hafskjærtorsdag, 13 mai, 2010

  Du nevner ikke perfekt støtte for HTML5 som kommer til å bli bra og flytte multimedia i browser langt i tiden som kommer. Og som forhåpentligvis gjør proprietære plattformer som Flash, Silverlight div codeker etc unødvendige. Men det trengs en Høybråten som pusher og her har Mr Jobs gjort noe smart på lang sikt tror jeg.

  SvarSlett
 3. Fin oppsummering som stemmer overens med egne erfaringer. Hva, om noe, mener du er iPadens "killer app" så langt? Min overraskelse var at den fungerer utrolig godt som personlig tv, og det er veldig interessant hvor mye jeg har brukt den til akkurat tv-serier.

  Normalt er jo tv-titting en slags sosial aktivitet, men her gjøres den altså helt individuell. Jeg ser for meg at jeg og fruen sitter med hver vår pad og ørepropper på fredagskveldene i fremtiden, i stedet for å halvdorme foran ett eller annet kompromissprogram vi har blitt enige om å se.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar