Fire pils og en coca cola

Fra spalten min i Hallingdølen, 9. juli 2011

Hvorfor skal egentlig ikke ungene få være med når de voksne koser seg?

Vi er på ferie i Spania akkurat nå, og er ofte ute for å spise om kvelden. Og i motsetning til hjemme, er barna med. Ikke bare turistenes barn, men også de spanske barna som fortsatt ikke har skoleferie. En ting er at mange her tar en siesta, en lur på dagen, og derfor kan klare seg med litt mindre søvn. Men det har også noe å gjøre med holdningen til å ta med seg barn ut. Hjemme blir barn på restauranter ofte uglesett. Og på bar har de kanskje ikke en gang lov å være med. Hva er det for noe tull?

Barn bør ikke se voksne drikke alkohol, hører vi fra flere hold hjemme. Det å se foreldrene sine fulle er ganske riktig en både pinlig og kanskje skremmende opplevelse. Vi opplevde for noen år siden nordmenn på danskebåten som prøvde å få oss til å ta vare på barnet mens de skulle i land i København. Sannsynligvis for å ruse seg enda mer. Dette er utrolig trist, men heldigvis er den eneste gangen på reise jeg har opplevd noe slikt.

Det er nemlig utrolig lite fyll for eksempel i en vanlig spansk by i ferien. Selv da det tok helt av under feiringen av at Spania slo Tyskland i semifinalen under fotball-VM for et år siden, var det ingen som var overstadig beruset. Jeg hadde på meg Tysklandsdrakt (har jo tysk mor…) og var selvfølgelig et yndet offer. En hel gjeng spurte høflig om de kunne få lov til å kaste meg i fontenen i sentrum av San Pedro. Jeg sa ja, og de tok vare på penger og mobil for meg, mens jeg fikk bade.

– Det er neppe noen grunn til å tro at det er farlig at foreldre eller voksne nyter alkohol med barn til stede. Det er mengde, oppførsel og sammenhengen som avgjør, sa Hilde Pape, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, til Dagbladet tidligere i år.
Noen mener til og med at det er gunstig at barn lærer seg en fornuftig bruk av alkohol, i stedet for å introduseres til vodka og cola på fest av eldre ungdommer.

Den grøftefylla vi kan oppleve med tenåringer i en norsk by i helgen er helt utenkelig å møte nedover i Europa, til tross for at både pris og tilgjengelighet burde føre til grusomme tilstander i følge mørkemennene som har utformet norsk alkoholpolitikk. Men vi er kanskje så ødelagte at vi ikke ville tåle å ha det litt mer liberalt? For hvis du treffer en noen fulle folk på ferien, er det gjerne en gjerne en gjeng med rosa nordeuropeere.

Så etter å ha vært hele familien ute om kvelden på ferie, hva med å prøve det når vi kommer hjem også? Ta med barn (og kanskje bestemor?) ut på pub eller å spise, med noe godt å drikke til. På den annen side… så koster det jo skjorta her hjemme. Men det er en helt annen historie.

Uansett hvor du måtte være og hva du måtte ha i glasset: God sommer!

Kommentarer