Det er bare SÅ 2013, altså…

Fra spalten "Sett uttate" i Hallingdølen, den 25. mai 2013

Nå ler vi av hockeysveis, store mobiltelefoner og telefax.
Men hva er det vi gjør nå som kommer til å virke merkelig om 10 år?

Som vanlig er det fryktelig dumt å mene noe om fremtiden i en avis, siden folk kan ta vare på den, eller finne den igjen på nettet. Sånne ting bør man heller gjøre på radio, der alt er sendt ut i verdensrommet og aldri kommer tilbake igjen. Forhåpentligvis. Men jeg tar sjansen likevel:
Hvis vi sitter og ser på dagens bilder, film og gjenstander i 2023, hva kommer vi til å stusse over?

PENGER
Tenk deg at vi hadde papirlapper og metallstykker med oss rundt omkring som vi betalte med. Noe så upraktisk! Og enda verre hvis du skulle til andre land - da måtte du bytte disse lappene i noen andre lapper. Og de du ikke brukte opp, ble gjerne liggende i en skuff hjemme, siden vi alltid glemte dem neste gang vi skulle reise. Riktignok betalte vi allerede den gang en del med kort, men  måtte ha en hel kortstokk med oss. Nå bare holder vi klokken opp mot kassen, og ved et større beløp slår vi en kode for å betale. Gjort på sekunder.

NØKLER
Enda mer upraktisk! Hver dør, sykkel, bod eller takboks måtte man han en egen metalldings til. De ble gjerne samlet i et tung «knippe» som man måtte ha i lomma eller vesken. Og hvis man mistet dem måtte man skaffe nye fra alle de forskjellige stedene. Mange nøkler vi ikke visste helt hva var til, ble samlet i en skuff hjemme. Men akkurat den du lette etter var selvfølgelig ikke der. For et mas! Nå er selvfølgelig alle nøkkelkodene samlet i klokken, og mister man den er det bare å laste de ned igjen fra nettet.

SUVer
Disse bilene så ut som om de gikk på steroider, hadde dekk på størrelse med de på en traktor, og tok utrolig mye plass. Det så spesielt dumt ut når en person kom brummende med to tonn bil til en million, og satte den foran butikken for å gå inn og handle en pose og brumme hjem igjen. Trafikkfarlige var de også, for alle de andre på veien i mindre kjøretøyer.
Nå er bilene små, stille og billige. (Her er jeg på tynn is… blir det hydrogen eller elektrisitet – eller noe helt annet?)

TATOVERINGER

Det sikreste tegnet på at noen trodde de var hippe i 2013, var at de som nå er noenogtredve og triller barnevogn i vårsolen har kryptiske tegninger i huden, som de ikke kan få bort uten en omfattende operasjon. I gamle dager var det gjerne sjømenn eller fengselsfugler som hadde den slags, men på denne tiden var det alt fra popstjerner til fotballspillere som skaffet seg dette, og det fikk mange andre til å påføre seg lignende hudskader. Jaja. De samme var gjerne redde for å være i solen, i frykt for hudkreft. Nå vet vi at det er langt farligere å mangle D-vitaminer. Hadde det bare vært noe sol…


RACERNE
STYRKE HELE ÅRET: Robbie McEwen trente styrketrening hele året, også midt i sesongen. En nøkkel til suksess, mener landsmann og fysioterapeut Ben Clarsen.
Sånn ville vi ha det!
Dette var noe av det aller mest spesielle i 2013: Utrolig mange, særlig menn mellom 30 og 60, skaffet seg rådyre sykler og mange skipar, og satte i gang med å trene som om de skulle være med i OL. I tillegg satte de opp smøreboder hjemme, gikk på kurs for å lære teknikk, og kjøpte treningstøy som så ut som om de var proffer. Til og med fulle av sponsorer var tøyet, og likevel betalte de dyrt for det! Det gikk som med så mye annet, interessen dabbet av og nå ligger vel utstyret i boden et sted, sammen med golfkøllene fra 2003. Og mosjonsløpene ligner nå mer på utdrikkningslag enn på OL.
Heldigvis er det likevel stadig flere som holder seg i form, og det som er det nye store nå blant 40-årige mellomledere er… (fyll inn det som passer)

Et par ting til som vi husker fra 2013:
VINMONOPOLET Ja, tenk at vi måtte i en spesiell butikk for å kjøpe vin.
BORGERLIG KONFIRMASJON Det var jo uansett bare for pengenes skyld…
STORE HODETELEFONER De svære greiene gikk folk rundt med. At de ikke så hvor teite de var!
AVISENE Papir var i grunn en ganske behagelig måte å lese på, men evig eies kun det tapte.
SKJERMER Alle gikk vi og kikket ned på skjermen vår. Nå derimot… ja si det.

Nei, la oss heller satse på at det vi på at det vi kommer til å huske best fra 2013 er den fantastiske sommeren, foreviget på Instagram, Facebook og Twitter. Hvis noen av dem finnes fortsatt, da.

Kommentarer